Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Ilimanaq Lodge

Door: Ilse van den Hoven

Alle lodges in Ilimanaq zijn ontworpen om op te gaan in het landschap. De zwarte daken i.c.m. het groenige uiterlijk van de buitenmuren complimenteren de prachtige kustlijn en het groene landschap erachter. Alle daken zijn voorzien van zonnepanelen die zorgdragen voor genoeg energie voor electriciteit en warmte in de lodge. Het verrassend moderne interieur van de lodges zijn echter weer een groot contrast met de nederzetting waar je je bevindt. Ondanks dit grote verschil nodigt het je uit om te ontspannen en je terug te trekken op één van de loungestoelen binnen of op je terras. Je hebt hoe dan ook en wáár dan ook een prachtig en onverstoord uitzicht op de oceaan dankzij het enorme panoramaglas van 2 verdiepingen.

Ilimanaq Lodges in West Groenland

Je vaart vanuit Ilulissat in ca. 30 minuten naar deze kleine nederzetting. Onderweg passeer je de Ilulissat Icefiord, opgenomen in de UNESCO werelderfgoedlijst. Deze route is misschien wel de mooiste route die je ooit genomen hebt en zal je nog lang bij blijven. Eenmaal aan land vind je 2 zwarte gebouwen: 1. de receptie en startpunt van tours en 2. het restaurant, waar (bijna) gastronomisch lekker gegeten kan worden, zéker als je je beseft waar je bent! De keuze is uiteraard niet groot, maar zowel ontbijt, lunch en diner zijn voortreffelijk.

Gezien de kleine wandeling, over een niet al te best pad, naar de vlonders waaraan de lodges gelegen zijn is het meenemen van een koffer niet aan te raden. Het meenemen van een rugzak is absoluut aan te bevelen. In de omgeving is het fantastisch mooi wandelen, bijvoorbeeld naar de gletsjer of ’the Northern Houses’.

Een goed voorbeeld doet volgen

In het Ilimanq Lodge-project is de nadruk gelegd op duurzaamheid. De bewoners van de nederzetting zijn gedurende het hele proces actief betrokken bij de plannen en de hutten en het bijbehorende restaurant bieden werkgelegenheid aan de mensen in de nederzetting. Ilimanaq Lodge is gecreëerd in een samenwerking tussen drie partijen, en dit is een pioniersproject omdat we niet eerder op deze manier in Groenland hebben samengewerkt.

Hopelijk kan dit project in de toekomst een voorbeeld voor toeristische ontwikkeling vormen. Het dorp had meer dan 80 inwoners in 2010, dat vandaag de dag is gedaald naar 52, dus hopelijk kunnen toeristische projecten zoals deze helpen met het creëren van banen en het voorkomen van ontvolking.

Boardwalk
Terras
Room with a view

Over Ilse van den Hoven
Al sinds 2006 ben ik bij deze leuke organisatie werkzaam! Inmiddels heb ik diverse mooie reizen naar IJsland, Groenland, Spitsbergen en de Faeroer gemaakt. Onze bestemmingen vind ik stuk voor stuk uniek, en ik deel mijn enthousiasme graag!

Alle blogs van Ilse