Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Arctic Coast Way, noord IJsland

Door: Astrid Wiesenekker

Herinner je je nog de Diamond Circle in het noorden en de Silver Circle in het westen van IJsland? Ik neem je weer mee op een andere mooie route in het noorden van IJsland:

De Arctic Coast Way.

We wijken af van de gebaande paden van de Golden Circle in het zuiden en gaan naar het noorden waar je een glimp opvangt van de bijzondere natuur waardoor de eerste kolonisten van IJsland zich hier vestigden. Als je deze route rijdt denk dan aan Lord of the Rings meets Game of Thrones en je hebt de juiste omschrijving van dit fascinerende landschap.

De route van totaal zo’n 900 kilometer, langs de highlights van de noordkust van IJsland heeft de naam Arctic Coast Way gekregen en is in 2019 door Lonely Planet opgenomen in de top 10 van Must See locaties in Europa.

In dit blog lees je alles over de must-sees en must-do’s langs deze adembenemend mooie route.

Visit North Iceland - Arctic Coast Way
Visit North Iceland – Arctic Coast Way

Wist je dit van de Arctic Coast Way?

1. Je komt langs maar liefst 21 vissersdorpjes langs de route. Genoeg mogelijkheden om de lokale sfeer te proeven dus.

2. Met een beetje geluk zie je 9 verschillende soorten walvissen tijdens je road trip langs de Arctic Coast Way.

3. Even lekker badderen? Er zijn 18 geothermische baden te vinden langs de Arctic Coast Way route. Genoeg voor ’tourist meets local’ dus.

4. Akureyri is de hoofdstad van het noorden, maar Husavík is de walvishoofdstad van het noorden.

5. De Arctic Coast Way brengt je naar 6 verschillende schiereilanden.

6. Het verhaal achter de bestseller Burial Rites van Hannah Kent speel zich af op het schiereiland Vatnsnes.

7. Vanaf Akureyri kan je met de ferry naar het eiland Grímsey. Dit is het noordelijkste gelegen eiland van IJsland en ligt op de poolcirkel.

8. De route van de The Arctic Coast Way staat sinds 2019 in de top 10 van must-sees in Europa van Lonely Planet.

Visit North Iceland – Arctic Coast Way

Highlights van de Arctic Coast Way

Dromerige vissersdorpjes

Ik noemde het al eerder, maar liefst 21 dromerige en schijnbaar verlaten vissersdorpjes zijn er langs de route van de Arctic Coast Way te vinden. Ik licht er hiervan 6 pareltjes van west naar oost voor je uit:

Hvammstangi

Deze plaats is de grootste gemeenschap op het schiereiland Vatsnes. De geschiedenis als handelscentrum gaat meer dan 100 jaar terug in de tijd. Als je meer wil weten over het handel drijven in de vorige eeuwen en hoe de goederen verkocht werden in de winkels, ga dan naar het Trade museum en je leert hier alles over.

Het stadje is het meest bekend om de zeehondenkolonie die hier te vinden is. Vanuit de haven worden boottripjes georganiseerd om te gaan kijken naar de zeehonden. Je kan hier ook The Icelandic Seal Center bezoeken. Dit kantoor heeft veel informatie over zeehonden en het Vatnsnes schiereiland. Het dient ook, hoe toepasselijk in een klein stadje, als toeristen informatie kantoor.

Hvammstangi heeft een zwembad, een restaurant, winkels en een tankstation. Er is ook een camping te vinden die prachtig in de luwte van de kliffen ligt.

Skagaströnd

Skagaströnd is een klein stadje aan de westkust van het schiereiland Skagi aan de baai Húnaflói. Hier vind je natuurlijke schoonheid van het landschap en de vegetatie van IJsland, een bloeiend cultureel leven en meer. Bezoek hier bijvoorbeeld het centrum van kunst en cultuur NES Artist Residency.

Een idyllische plek langs de Arctic Coast Way.
Een idyllische plek langs de Arctic Coast Way

Spákonufelsshöfði promontory (als je IJslands niet zo goed is vraag dan naar The Cape) is een populair outdoor recreatiegebied. Je kan kiezen voor een wandeling over gemarkeerde wandelpaden, onderweg staan informatieborden over de planten en bloemen en de verschillende vogels die in dit gebied voorkomen.

Mag de wandeling wat pittiger zijn dan kan je gaan hiken op de imposante Spákonufell of Soothsayer’s Mountain, die boven het stadje uittorent.

Skagaströnd heeft ook een klein zwembadje van slechts 12m en een hotpot. Een unieke plek om na de hikes heerlijk in te relaxen.

Hofsós

Hofsós, op het schiereiland Tröllaskagi, is nog zo’n pareltje waar je, als je niet oplet, zo voorbij rijdt. Het kleine dorpje ligt aan de oostkant van het Skagafjördur fjord.

In vroeger tijden was dit het belangrijkste centrum voor deze regio. Nu is het is één van de oudste handelsposten die nog steeds functioneert in IJsland.

Je vindt hier Pakkhúsið, een oud pakhuis uit de tijd van de Deense overheersing van 1602-1787. Het Icelandic Emigration Center is ook een aanrader voor een bezoekje.

Persoonlijk vind ik de belangrijkste reden om hier te stoppen het zwembad van Hofsós. Wat mij betref écht het mooist gelegen zwembad van heel IJsland!

Hofsos geothermal pool, het mooist gelegen zwembad van IJsland, vind ik!
Het mooist gelegen zwembad van IJsland. Foto Visit North Iceland.

Het zwembadje ligt boven op een rots met uitzicht op het fjord. Het is zo ontworpen, dat je als je van zuid naar noord zwemt, de oppervlakte van het water van het zwembad één lijn met het water van de oceaan is. Met een beetje fantasie lijkt het of je zo richting het eiland Drangey zwemt! Echt, een mooier gelegen zwembad is er niet!

Vergeet niet om voor- of na je duik in het water even naar de prachtige basaltformaties te gaan kijken die hier volop te vinden zijn.

Siglufjörður

We blijven nog even op het schiereiland Tröllaskagi en gaan helemaal naar het noorden naar de plaats Siglufjörður. Dit was ooit het bruisende middelpunt van de haringvisserij, waar tienduizenden mensen werkten.

Toen de haringscholen rond de kust verdwenen, verdween hier ook een groot deel van de bedrijvigheid. Nu is het een pittoresk dorpje met gekleurde huisjes, kunst galerieën winkels en cafetjes. De huizen zijn prachtig gerestaureerd en in oude staat hersteld. Het is nog steeds een bruisend stadje maar nu bezoeken toeristen van over de hele wereld Siglufjördur om te genieten van de relaxte sfeer vanaf de terrassen met uitzicht op de haven en het omringende fjord.

Haringfestival anno nu in Siglufjördur.
Haringfestival anno nu in Siglufjördur.

De sfeer van de haringvisserij van toen komt nog op veel plaatsen terug. Het haring museum is daar een goed voorbeeld van. Hier leer je alles over de opkomst, bloei en uiteindelijk het verval van de haringvisserij. Elk jaar wordt er op de eerste maandag in augustus in Siglufjörður een haringfestival gehouden met muziek, dans en toneel.

Grenivík

We rijden naar het volgende schiereiland Í Fjörðum naar het dorpje Grenivík. Dit vissersdorpje ligt onder de 1173 meter hoge berg Kaldbakur. Er zijn veel verschillende wandelroutes te vinden. Schrik je van de 1173m hoge klim dan kan raad ik je aan om de 260m hoge heuvel ten zuiden van Grenivík te kiezen voor een hike.

midzomernacht-noord-ijsland
Midzomernacht in IJsland.

Grenivík is samen met Fjörðurnar en Látraströnd een paradijs voor wandelaars ‘off the beaten track!’ Voor koffie en thee moet je hier naar de supermarkt of naar de oude turfboerderij Laufás.

Raufarhöfn

Raufarhöfn is het meest noordelijk gelegen plaats van het vaste land en ligt aan de oostkust van het schiereiland Merakkaslétta. Raufarhöfn dankt zijn naam aan de natuurlijke haven.

De naam Raufarhöfn komt al voor in oude sagen! In 1833 werd het een handelspost, maar pas vanaf 1875 vormde zich een nederzetting rond de haven. De haringvisserij speelde hier een belangrijke rol. Aan het begin van de 20e eeuw was Raufarhöfn het op één na grootste haring handels centrum van IJsland.

Genoeg geschiedenis. Nu gaan we vooral naar Raufarhöfn voor wandelingen, om te gaan vissen of om vogels te spotten. Je zit hier ook op de eerste rij om in de zomermaanden de midzomernachtzon te zien, en in de winter om het noorderlicht te spotten.

raufarhofn-artic-henge
Visit North Iceland en ontdek de Arctic Henge

Raufarhöfn is ook bekend om de Artic Henge, zeg maar de Stonehenge van IJsland. Een enorme zonnewijzer van 7 meter hoge stenen met verwijzingen naar mythologie en folkore.

Vuurtorens langs de Arctic Coast Way

Ja, een route van 900km langs de noordkust van IJsland telt behoorlijk wat vuurtorens. Ze zijn niet allemaal even goed te bereiken maar de vuurtoren van Raufarhöfn wel!

Ik nodig je uit voor een picknick met spectaculair mooi uitzicht. Een smal weggetje brengt je bij de vuurtoren van het Arctic Village dorpje Raufarhöfn. Er staat een bankje voor klaar!

vuurtoren-noord-ijsland
Het bankje voor de picknick staat er al.

Fontur Lighthouse

Op het schiereiland Langanes, helemaal in het uiterste noordoosten, vind je de kleine vuurtoren Fontur. Om deze vuurtoren van dichtbij te kunnen zien, heb je wel een 4WD terrein nodig. Een bochtige gravelweg brengt je ernaar toe. De vuurtoren ligt op een unieke, afgelegen plek. Op het uiterste puntje van Langanes.

Kópasker lighthouse

Een mooie wandeling vanaf het kleine dorpje Kópasker op het schiereiland Melrakkaslétta in noord IJsland brengt je bij deze vuurtoren. Hier maak je kans om zeehonden te zien en in de zomer zijn hier ook veel vogels te vinden.

Heb je geen puf om dit stuk te lopen? Dan kan je er ook met de auto komen. Maar vergeet dan niet om het hek van de boerderij te sluiten.

Ik kan nog wel 10 fotogenieke vuurtorens noemen langs de route van de Arctic Coast Way, maar je kan er ook zelf een ‘vuurtoren’ route van maken. Je vindt ze allemaal op de website arcticcoastway.is.

Ik hoor graag welke vuurtoren jouw favoriet is!

Themareis Arctic Coast Way

Eigenlijk kan je je eigen thema aan de route van de Arctic Coast Way ‘hangen’. Naast dromerige vissersdorpjes en vuurtorens kan je ook op zoek naar eenzame eilandjes, verlaten strandjes, bijzondere rotsformaties, midzomernacht spot plekken en ga zo maar door. Wat is jouw favoriete thema voor een reis langs de Arctic Coast Way?

Allemaal mag natuurlijk ook!

Nog meer inspiratie nodig voor je reis naar het noorden? Kijk op Visit North Iceland en vraag ons naar de mogelijkheden voor een reis op maat.

Over Astrid Wiesenekker
'Groene' landen zijn al jaren mijn favoriete vakantiebestemmingen. Sinds 2011 zit ik dus helemaal op mijn plek bij IJsland Tours. Met mijn kennis en ervaring van IJsland en de Færøer, stel ik graag mooie reizen samen naar deze fantastische bestemmingen!

Alle blogs van Astrid