Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Alles over IJsland in coronatijd

Door: Gastblogger

Yolanda Wals en Patrick Gijsbers van Fotografie-reizen.nl zitten momenteel op IJsland, om nieuwe fotografiespots te ontdekken voor hun fotoreizen. Hieronder beschrijven zij hoe het momenteel op IJsland is en hoe het met de covid-19 test gaat.

Even niet aan covid-19 hoeven denken. Het normale leven weer kunnen oppakken. Een heerlijk gevoel dat je momenteel op IJsland krijgt. Vooral in het Noorden van IJsland is alles heel relaxed. Afstand houden is niet nodig. Immers, niemand daar heeft covid-19. En de toeristen die het land binnen komen, worden vooraf door de IJslandse overheid getest. En dat verloopt uiterst eenvoudig, hebben wij gemerkt.

Reden om nu naar IJsland te gaan. Je kunt nu ongestoord rondlopen en foto’s maken, zonder dat je allerlei toeristen in beeld hebt.

Schapen tussen de lupines

Weinig tot geen andere toeristen

De toeristen die we tegenkomen zijn grotendeels IJslanders zelf, want de jeugd heeft momenteel vakantie. Daarnaast nog af en toe een verdwaalde Nederlander of Duitser. En dat is het dan ook. Her en der hebben we het hotel geheel voor onszelf en ook op veel van de prachtige locaties lijken we de enige op de wereld te zijn. Alleen bij de echte, grote hotspots kom je andere toeristen tegen. Eigenlijk zouden we nu in IJsland zitten voor een fotoreis van Fotografie-reizen.nl, maar deze groepsfotoreis hebben we moeten annuleren. Individueel kan je echter prima door IJsland reizen.

Twee bezoekers in Kerlingarfjöll

Pre-registratie formulier

Voordat je naar IJsland gaat moet je een registratieformulier invullen. Je krijgt een registratienummer na het invullen van je telefoonnummer. Vervolgens vul je een gezondheidsverklaring in en er wordt gevraagd naar je eerste vier hotelovernachtingen. In je mail krijg je daarna een bevestiging met een link naar een barcode. Deze heb je nodig als je IJsland binnenkomt. Door de barcode te linken aan de testresultaten, hebben ze al jouw gegevens paraat. Print deze barcode uit of houd hem gereed op je telefoon.

Sinds begin juli kun je tijdens deze pre-registratie alvast betalen voor de test, waardoor de kosten voordeliger zijn, dan wanneer je dit ter plaatse doet. De kosten zijn ISK 11.000 (ca. € 75) en doe je dit vooraf, zijn de kosten nu verlaagd naar ISK 9.000 (ca. € 60) per test.

App Rakning C-19

Hoewel het niet verplicht, is wordt er aangeraden de app Rakning C-19 te installeren op je smartphone, zodat de IJslandse overheid je kan traceren, mocht dit nodig zijn. Dit klinkt heel spannend allemaal, maar het valt reuze mee. Meer informatie over de app vind je hier: https://www.covid.is/app/en.

Bloeiende lupine in IJsland

Op de luchthavens

Op schiphol en aan boord van het vliegtuig zijn mondkapjes verplicht. Bij Icelandair moet handbagage moet worden. Met onze dure foto-apparatuur is dat nog wel slikken, maar we komen er niet onderuit. Alleen kleine handbagage die onder de stoel voor je past, mag mee het vliegtuig in. Het idee erachter is dat men niet wil die iedereen in het vliegtuig opstaat en spullen uit de bakken boven hun hoofd haalt. Dit in verband met COVID-19 uiteraard. De mondkapjes blijven op bij aankomst op Keflavik Airport.

Papegaaiduikers
Poolvosje

De test op Keflavik Airport

Patrick en ik worden naar een medisch testcentrum geleidt, waar in een rij van vijf hokjes de aankomende passagiers getest worden. Doordat wij ons van tevoren keurig geregistreerd hebben, kunnen we meteen doorlopen naar het testcentrum, waar op dat moment geen rij is.

Een vriendelijke dame, gekleed in een beschermend pak, neemt eerst een test van mijn mondholte, waarbij een dun stokje ietwat diep in je keel gestoken wordt. Niet echt aangenaam, maar zó voorbij.

Het tweede deel van de test bestaat uit een soort superdunne veer, die ze je neus in draaien, om het juiste weefsel af te kunnen nemen moet ook dit vrij diep je neus in. Niet prettig, maar het duurt slechts een paar seconden.

Eigenlijk staan we tot onze verrassing binnen een paar minuten in de aankomsthal van Keflavik Airport. Nadat we onze 4WD auto opgehaald hebben, kan eindelijk het inmiddels toch wel benauwende mondkapje af. We rijden naar ons eerste hotel even boven Borgarnes.

Scheepswrak op de Westfjorden

Wachten op je testresultaten

Volgens de regels moeten we nog wel alle veiligheidsvoorschriften in acht nemen zolang we de testuitslag nog niet hebben. Dat betekent op IJsland: 2 meter afstand. In de namiddag zijn we geland en de verwachting is dat we de testuitslag de volgende ochtend krijgen, maar reeds enkele uren na aankomst op Keflavik Airport komt op onze telefoon al een berichtje binnen: we zijn negatief getest en mogen onze reis door IJsland vervolgen.

Overigens krijgen Patrick en ik als een van de eerste toeristen na de coronaperiode de test gratis, maar vanaf 1 juli moet ervoor betaald worden (de kosten noemen we eerder in de blog). Een gezondheidsverklaring of testresultaten uit een ander land gelden niet in IJsland. De overheid vertrouwt alleen op haar eigen testen. Dit komt omdat er geen Europees goedgekeurde gezondheidsverklaring is.

Kólugljúfur kloof en waterval

‘Normaal leven’

Opvallend is dat tijdens de rondreis door IJsland weinig meer aan covid-19 herinnert. Op de balies staan nog flesjes met hygiënische handwas van 85% alcohol en in de supermarkt zie je op de grond nog ronde stickers met ‘2 meter afstand’, maar voor de rest is er net of er niets gebeurd is in de wereld. Afstand houden is in IJsland al lang niet meer nodig. Covid-19 is uit het IJslandse leven verbannen. In de restaurantjes is het weer gezellig druk met IJslanders die bij elkaar komen en sportwedstrijden kunnen zich verheugen in grote publieke belangstelling.

Zeehonden op Vatnsnes schiereiland
Zeehonden op Vatnsnes schiereiland

Fotogeniek IJsland

De fotoreis die we deze keer helaas zonder een fotogroep maken, brengt Patrick en mij via Snaefellsness, de Westfjorden en Noord-IJsland, dwars door de binnenlanden van Kerlingarfjöll naar Landmannalaugar. Een schitterend zonnetje vergezeld ons bijna dagelijks tijdens deze juni/juli-trip. We ontdekken geweldige, nieuwe locaties voor onze fotoreizen naar IJsland. Onontdekte plekjes, waar geen toerist komt. Juist daar zijn wij als fotografen naar op zoek.

Maar ook bezoeken we de bekende hotspots, zoals de papegaaiduikers op Látrabjarg, de watervallen Dettifoss en Godafoss, de zeehonden bij de rotsformatie Hvitserkur, de geisers en de natuurlijke boog bij Arnarstapi, alsmede een walvistour vanuit Dalvik. Bijna dagelijks zijn we tot middernacht nieuwe fotogenieke plekjes aan het verkennen. Onze ogen beginnen aardige wallen te vertonen, maar ach, het deert ons niet.

Het is fantastisch op IJsland. Rust, weinig toerisme, stralend mooi weer, super aardige IJslanders, en een ongekend mooi landschap.

Onze missie is geslaagd. Met dank aan IJsland Tours, die deze reis wederom mogelijk heeft gemaakt voor Fotografie-reizen.nl. Twijfel jij nog of je wel af zult reizen naar IJsland? Niet langer twijfelen. Het is echt de moeite waard om juist nu te gaan!

Prachtig landschap in het westen
Budir kerk op Snæfellsnes schiereiland
Prachtig Kerlingarfjöll
De stoombronnen in Kerlingarfjöll

Over Gastblogger


Alle blogs van Gastblogger