Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

5 mooie wandelingen in West IJsland

Door: Linde Heddes

IJsland is een land met veel wandelmogelijkheden. Overal zijn er korte en langere wandelingen te vinden. Korte wandelingen zijn makkelijk om ongepland te doen. Voor langere wandelingen kan het handig zijn om vooraf te weten waar ze mogelijk zijn, zodat je hiervoor wat tijd vrij kunt houden. Zelf ben ik tijdens mijn vakanties een enthousiast wandelaar, daarom vertel ik graag wat over verschillende wandelingen en wandelgebieden in West IJsland.

Wil je wandelen in Zuid IJsland? Lees dan mijn andere blog!

Glymur

Een populaire wandeling, maar daarom niet minder mooi, is de wandeling naar de Glymur waterval. Dit een van mijn favoriete wandelingen. De waterval is één van de hoogste watervallen in IJsland en de route er naartoe is lekker avontuurlijk. De wandeling naar het bovenste uitkijkpunt is ca. 3 km (heen), het totale rondje is ongeveer 7,5 km. Je begint op een breed, glooiend pad. Nadat je de rivier oversteekt via een boomstam (met een kabel als leuning) gaat het echter steil omhoog en wordt het pad vrij smal. Bij nat weer kan het glad en modderig zijn, opletten dus! Naar mate je hoger komt, kan je steeds meer zien van de schitterende omgeving. Op het bovenste uitkijkpunt heb je het beste zicht op de waterval en kun je deze in zijn geheel zien. De waterval valt namelijk in een smalle kloof waardoor je hem bijna nooit volledig kan zien.

Na het bereiken van dit uitkijkpunt kan je terug via hetzelfde pad, of doorklimmen. Wil je het rondje afmaken, neem dan een handoek mee, want je komt boven de waterval de rivier niet over zonder natte voeten. Nadat je de top van de waterval bereikt kun je iets verderop de rivier doorwaden en kun je via de andere kant van de kloof weer afdalen richting de parkeerplaats. Het uitzicht op de waterval is minder spectaculair aan deze kant, maar het pad is een stuk rustiger. 

Met de schoenen in de hand de rivier boven de Glymur waterval door

Husafell hiking trails

Vlak bij de Hraunfossar waterval (de bekende waterval waar water uit een lavaveld verschijnt en enkele meters naar beden valt) ligt hotel Húsafell. In de vallei en omgeving zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Simpele familiewandelingen, of een gemarkeerde “Home Canyon” route van circa 2 uur. Op deze gemarkeerde route loop je langs beide kanten van een kleine kloof waar naast interessante rotsformaties ook sculpturen van de IJslandse kunstenaar Páll Guðmundsson te zien zijn. Er is in de vallei ook een kaart beschikbaar waarop verschillende langere, ongemarkeerde routes staan aangegeven. Bijvoorbeeld een 3 uur durende wandeling “Canyons and Falls”, of een wandeling langs verschillende uitkijkpunten en toppen. Afhankelijk van de gekozen route kan dit 5-10 uur lopen zijn.   

De wandelkaart in Husafell

Arnarstapi

De klifkusten van Arnarstapi, op het Snæfellsnes schiereiland zijn zeker een korte stop waard. De grillige basaltformaties zijn leuk om langs te lopen. Begin deze wandeling bij de haven van Arnarstapi en volg de kust, waar vele vogels en diepe inhammen te vinden zijn. Je komt dan langs de rotsformatie Gatklettur, een rotsboog in de branding en enkele platforms om mooie basaltformaties makkelijk te kunnen bekijken. Hierna volg je het pad langs de kust richting Hellnar. In het kleine dorpje Hellnar is het mogelijk om wat lekkers te halen voordat je uiteindelijk terugloopt via hetzelfde pad. Grillige rotsen zien er van de andere kant toch weer anders uit waardoor de zelfde weg terug geen straf is. Deze wandeling is ongeveer 2 uur.

Wandelen over de kliffen van Arnarstapi

Hornstrandir

Hornstrandir is het natuurreservaat in het uiterste noordwesten van de Westfjorden. Dit door de mens verlaten gebied is een echt wandelparadijs. Omdat hier geen wegen heengaan is de makkelijkste manier om er te komen per boot vanuit Isafjördur (of je moet een paar dagen willen lopen). Verschillende verlaten nederzettingen met aanlegplaatsen vormen de beginpunten voor wandelingen. Paden naar mooie vogelkliffen, of gewoon genieten van de omgeving tijdens een wandeling naar de volgende verlaten ‘boerderij’ waar je een andere boot terug naar Isafjördur kunt nemen. Ook meerdaagse tochten zijn mogelijk, waarbij je in alle rust kunt genieten van dit geïsoleerde gebied.

Als dagwandeling is de route van Sæbol naar Hesteyri een mogelijkheid, individueel of als georganiseerde excursie. Deze wandeling van ongeveer 15 km leidt over een bergrug naar de andere kant van het schiereiland.

Omdat je afhankelijk bent van boten en het vaarschema is deze wandeling niet iedere dag mogelijk. Het is daarom slim om vooraf een planning te maken en te kijken naar het vaarschema. Afhankelijk van het start of eindpunt gaat er dagelijks, of slechts een paar keer per week een boot.

Wandelen in Hornstrandir

Valagil waterval

Als leuke onderbreking van de kilometers fjordweg tussen Holmavik en Isafjördur, kun je een wandeling maken naar de Valagil waterval. Aan de punt van de fjord is een kleine parkeerplaats waar de wandeling staat aangegeven. Deze waterval is niet te zien vanaf de parkeerplaats, al zie je verderop in de vallei wel al een mooie andere waterval naar beneden storten. Het is niet aan te raden richting deze (andere) waterval te lopen, want hier gaat geen pad naar toe en de vallei is zeer drassig. Het pad naar de Valagil waterval is vlak en leidt door een groene vallei. Heel verrassend verschijnt de waterval na ongeveer 2 kilometer aan je rechterhand. De waterval stort in verschillende trappen door een smalle kloof naar beneden. Het is mogelijk een stukje de kloof in te klimmen, hier is het pad minder makkelijk begaanbaar. Na je bezoek aan de waterval kun je over dezelfde route terug naar de parkeerplaats.

Valagil waterval in de westfjorden – Linde Heddes

Over Linde Heddes
In 2017 ben ik bij IJsland Tours begonnen, net terug en verliefd op het ruige landschap van IJsland en het gemoedelijk groene Færøer. Ik vind het geweldig om dit enthousiasme te gebruiken om ook anderen te laten genieten van deze prachtige bestemmingen.

Alle blogs van Linde