Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

5 mooie wandelingen in Oost IJsland

Door: Linde Heddes

Na mijn blogs over wandelingen in Zuid, West en Noord IJsland is het nu tijd voor Oost IJsland. Ook hier zijn vele korte en lange wandelmogelijkheden te vinden. Oost IJsland is een gebied waar veel mensen doorheen rijden, maar eigenlijk bijna geen extra tijd doorbrengen. Des te mooier is het dan ook voor wandelaars, want het is er heerlijk rustig!

Waterfall Trail

Van Laugarfell naar het Wilderness Center, en v.v. natuurlijk, loopt the Waterfall Trail. Een leuk wandelpad dat de loop van de rivier volgt en onderweg zie je zoals de naam impliceert vele watervallen. Als je vanaf Laugarfell begint loop je bergafwaarts, wat minder zwaar is, maar de watervallen zijn over het algemeen mooier vanaf beneden. Dit pad is ca 16 km en de wandeling duurt ongeveer 6 uur. Bij beide accommodaties vind je een hottub voor hotelgasten wat een heerlijk relax moment is na zo’n wandeling! Het Wilderness Center biedt deze wandeling ook als excursie aan, waarbij je aan het einde van de wandeling wordt opgehaald bij Laugarfell. Vanaf Laugarfell is het ook mogelijk een 8km lange cirkelroute te lopen, waarbij je een deel van deze watervallen ook tegenkomt.

één van de 15 watervallen langs de Waterfall Trail

Seydisfjördur

Dit mooie vissersdorpje op slechts een half uurtje rijden van Egilsstadir is het startpunt van vele wandelingen. Ik wil hier nog steeds graag de Bjólfur, één van de 7 toppen rond Seydisfjördur beklimmen, met schitterend uitzicht over de fjord en het dorpje. Daarvoor moet het echter wel een beetje leuk weer zijn, want ik ga niet naar een uitzichtpunt lopen wetende dat deze in de wolken zit en ik dus helemaal niets ga zien. Daarom heb ik deze wandeling helaas nog niet zelf kunnen doen, maar wel al goed uitgezocht welke route ik zou willen lopen. Er zijn namelijk meerdere routes naar de top. Je kunt bijvoorbeeld de weg volgen (terreinwagen) die gebruikt is bij het aanleggen van kabels, maar dit heeft niet mijn voorkeur voor een leuke wandeling. Zelf wil ik beginnen bij de Stafsdalur skilodge. Vanaf de skilodge volg je de paaltjes de helling op naar een plaats vaar je de Stafsdalsá rivier kunt oversteken boven de hoogste waterval. De wandeling is ca. 6 km en 600m klimmen, enkele reis. Het informatiecentrum in Seydisfjördur verkoopt wandelkaarten van de omgeving en kan je natuurlijk meer vertellen over de huidige condities.  

Is het niet het weer geschikt voor de wandeling naar de top dan is een wandeling naar Skalanes in het Austdalur misschien een betere optie. Deze vrij vlakke wandeling voert door het laagland, een broedplaats voor vele bijzondere eenden en andere vogels. Deze wandeling begint op de Austdalur parkeerplaats aan de noordkant van Seydisfjördur en is ca. 3 uur en ongeveer 8 km lang.  

Uitzicht van de top van Bjólfur

Stórurd

Niet ver voor dat je Borgarfjördur Eystri bereikt, kom je bij de Vatnskard pas, hier vind je een parkeerplaats, toilet en zelfs een bord aan het begin van het pad naar Stórurd. Stórurd, of “grote rotsen” is een mooi gebied vol (no surprise) grote rotsen omringd door blauw water en groen mos. Onderweg begin je met een wat steile klim de Vatnskard berg op, gevolgd door een mooi uitzicht op de omgeving. Daal af naar Stórurd en dwaal rond door dit mooie gebied. Je kan terug naar je auto via dezelfde route, of als je alternatief vervoer hebt, kun je natuurlijk een van de andere routes proberen richting Njardvik of de Vatnskard hut. De kortste, gemarkeerde route is vanaf de pas, ca. 5-6 uur heen en weer.

Storurd, foto van Michal Klajban

Hengifoss

Aan de westelijke punt van het Lagarfljot ligt de Hengifoss, hoog boven de vallei. Deze waterval is een van de hoogste watervallen in IJsland en bekend om de mooie rode gesteentelagen in de rots achter de waterval. Vanaf de parkeerplaats loopt een pad steil omhoog. Onderweg kom je eerst de Litlanefoss tegen, met zijn mooie basalt kolommen. Het pad na de Litlanefoss stijgt geleidelijk door, maar is minder steil dan het begin van het pad. Het laatste stuk is zelfs vrij vlak, en hoewel de waterval langzaam dichterbij komt, heb je uiteindelijk mooi zicht op de Hengifoss. Heen en weer naar de Hengifoss duurt ca. 2 uur.

Een van de punten met een mooi uitzicht op de Hengifoss

Hafrahvammagljufur en Dimmugljúfur kloof

De Kárahnjúkardam is per 2WD auto bereikbaar en vanaf de dam kun je een blik werpen in het begin van de kloof, die door het bouwen van de dam bloot is komen te liggen. Langs deze kloof zijn meerdere mooie wandelroutes, maar om bij de beginpunten te komen moet je wel beschikken over een terreinwagen. Vanaf de parkeerplaats bij de Dimmugljúfur kloof loop je richting de rand van de kloof, waar je een prachtig uitzicht hebt. Je kunt verder naar de Magnahellir grot, waar lokale boeren in het verleden wel eens schapen onderbrachten. Het uitzicht over de kloof is voor mij echt het hoogtepunt van deze wandeling, en omdat je zelf bepaalt hoe ver je loopt voor je terugkeert is een wandeling van een half uur, maar ook van 3 uur mogelijk.

Niet ver van de parkeerplaats kun je al schitterend de kloof inkijken.

Ben je op zoek naar meerdaagse trektochten dan is Oost IJsland absoluut een aanrader. Het is minder bekend dan de meerdaagse wandeltocht Laugavegur in het zuiden, maar je vindt hier absoluut schitterende wandelroutes. Langs de rustige kusten en schitterende dalen, terwijl je onderweg bijna niemand tegenkomt.

Over Linde Heddes
In 2017 ben ik bij IJsland Tours begonnen, net terug en verliefd op het ruige landschap van IJsland en het gemoedelijk groene Færøer. Ik vind het geweldig om dit enthousiasme te gebruiken om ook anderen te laten genieten van deze prachtige bestemmingen.

Alle blogs van Linde