Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

5 Game of Thrones locaties op IJsland

Door: Shanne Bax

Er is haast geen serie populairder dan Game of Thrones. Naast het zinderend spannende verhaal rondom (o.a.) de families Snow en Targaryen zijn de landschappen magnifiek mooi! Het is vrijwel niemand ontgaan dat IJsland gebruikt is als decor voor de serie. Ik neem je mee naar een paar iconische locaties van Game of Thrones op IJsland.

IJsland staat wel vaker decor voor kaskrakers van films. De bijna onvoorstelbare prachtige natuur is al reden genoeg! Het mystieke landschap zorgt er daarnaast voor dat niemand gek opkijkt van mystieke wezens als de White Walkers. IJslanders geloven zelf immers ook in elfjes en trollen, die al dan niet versteend in het buitenaardse landschap van IJsland wonen.

1. ‘The Bloody Gate’ – Thingvellir National Park

Een welbekende locatie die meerdere malen terugkeert in de serie is het Nationaal Park Thingvellir. De ruige Almannagjá kloof domineert het landschap en is vrij uitzonderlijk. Het markeert namelijk de grens tussen de Euraziatische en de Noord Amerikaanse tektonische platen. Dit bijzondere stukje natuur is nergens op IJsland zo goed te zien als in Thingvellir. Dus ondanks dat Thingvellir één van IJslands drukste toeristische highlights is wordt de Almannagjá kloof in Game of Thrones gebruikt. Toeristen werden 3 dagen op afstand gehouden tijdens de zomermaanden zodat er optimaal gefilmd kon worden in deze adembenemend mooie kloof. In de kloof zijn watervallen te vinden, onder andere de Öxarárfoss. Het pad naar de waterval wordt vertoont in het vierde seizoen en symboliseert de nauwe doorgang naar ‘The Bloody Gate’, een oud vestingwerk dat de toegang tot het formidabele Eyrie bewaakt.

Deze locatie is bijzonder om verschillende redenen:

> het behoort tot één van de meest bekende highlights van IJsland; de Golden Circle

> het Nationaal Park staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO

> hier was het ontmoetingspunt voor het eerste IJslandse Parlement, opgericht in 930 na Christus; de Alþingi. Tegenwoordig nog steeds in gebruik, zij het in Reykjavik. Hierdoor is het ’s werelds het oudste actieve Parlement.

Almannagjá kloof, Thingvellir NP

2. Wildling camp Mans Rayder – Dimmuborgir

Het ruige veld vol lavarotsen van Dimmuborgir is zo bizar, dat het wel in de serie móest opduiken. Je vindt het bijzondere veld in Noord IJsland, bij het meer van Myvatn. Volgens de IJslanders woont Grýla in Dimmuborgir. Moeder van de 13 kerstmannen, de Yule Lads. In Game of Thrones is dit gebied gebruikt als basiskamp voor de ‘King behind the Wall’ en wordt het bewoond door ’the Free Folk’ in afwachting op hun aanval op de muur.

Dimmuborgir in de winter

3. Jon & Ygritte’s “love cave” – Grjotagjá

Niet ver van Dimmuborgir ligt de fameuze ‘love cave’ van Jon en Ygritte. Kleine side note: het water is tegenwoordig te heet om in te baden. Dit komt door verschillende vulkaanuitbarstingen tussen 1975 en 1984. Het water was ooit meer dan 50 graden Celsius, hoewel de temperatuur nu lager ligt, mag (of beter gezegd: wil) je er nog altijd niet in baden.  Tot voor kort was dit een hoe dan ook een prachtige plek om toe te voegen aan je bucketlist, maar tegenwoordig is de plek ‘off-limits’. Dankzij ongepast gedrag van bezoekers heeft IJsland besloten de grot te sluiten voor het publiek. In de vroege 18e eeuw woonde Jón Markússon in deze omgeving, deze vogelvrij verklaarde baadde regelmatig in het water.

Grjotagjá

4. ‘Arrowhead Mountain’ – Kirkjufell

De Kirkjufell is waarschijnlijk de meest gefotografeerde berg van IJsland. Gelegen op het schiereiland Snæfellsnes is het binnen handbereik tijdens een dagbezoek! Geen wonder dat ook deze prachtige locatie in Game of Thrones te vinden is. Je herkent het waarschijnlijk van het visioen van Bran Stark in seizoen 6. Omdat deze locatie het begin was van de “geboorte” van de White Walkers gaan de geruchten dat dit decor terugkomt in het laatste seizoen.

5. Landschap van Meereen – Þórufoss

De Þórufoss (Thórufoss) waterval lig ten Oosten van Thingvallavatn, het meer bij het Nationaal Park van #1. De waterval ligt op slechts een klein uur rijden van hoofdstad Reykjavik vandaan. Het shot in seizoen 4, van de geitenhoeder en zijn zoon bij de waterval in combinatie met de hongerige draak van Daenerys Targaryen is episch! Het is maar een kleine omweg als je op weg bent naar het Nationaal Park, om de waterval te bezoeken.

Over Shanne Bax
Het fijne van ons werk als specialist, is dat je volledig op kunt gaan in alle 'ins' en 'outs' van onze geliefde bestemmingen. Sinds 2013 doe ik dit dan ook vol overgave. Mijn favoriet...? Een cruise rond Spitsbergen is een onvergetelijke ervaring!

Alle blogs van Shanne