Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Zodra we kunnen: reis naar IJsland! 10 redenen waarom.

Door: Shanne Bax

Het coronavirus (COVID-19) heeft waarschijnlijk een langlopend effect op onze reizen en vooral ons gevoel bij het reizen. En wij begrijpen dat maar al te goed. We zullen nog een hele lange tijd, zo niet altijd, blijven zoeken naar open en uitgestrekte ruimtes, schone lucht en water, een plek met goede zorgvoorzieningen en een plek waar je ècht tot rust kunt komen.

Het is lastig om vooruit te plannen in deze chaos waarin we ons bevinden, maar wát helpt het om de dagdromen over de prachtige avonturen die je te wachten staan. Onze gedachten dwalen af naar een wereld zonder pandemie. Na weken echt te hebben geleerd wat het betekent om je af te zonderen en op te sluiten, willen we allemaal gras aanraken, zinvolle momenten beleven met onze dierbaren en weer fijne ervaringen opdoen. En hoe doe je dat beter of liever, dan met reizen?

In deze tijd heeft de IJslandse natuur optimaal te tijd gekregen om te herstellen en te verjongen na een strenge winter en de vele reizigers die de afgelopen jaren non-stop dit prachtige eiland bezocht hebben. IJsland is er klaar voor je met open armen te verwelkomen en je volledig op te laten gaan in de adembenemend mooie natuur.

Wij geven je 10 redenen om IJsland bovenaan je bucketlist te zetten, zodra we weer mogen reizen!

10. IJsland is het land van zelfontdekking

Er is soms een crisis voor nodig om mensen te doen inzien dat ze zelf willen resetten, of hun pad willen veranderen. Voor velen is IJsland dé plek om dit te doen. Het eiland biedt niet alleen uitstekende kansen om één te worden met de natuur, maar geeft je ook een kans om nieuwe en spannende uitdagingen aan te gaan, zodat je jezelf beter leert kennen. In deze quarantaine tijd hebben we allemaal wel onze grenzen opgezocht en/of gevonden, binnenshuis, dus we zijn het bijna verplicht aan elkaar om hier uit te breken. Een goed voorbeeld hiervan is het wandelen van de Laugavegur wandelroute. Door National Geographic uitgeroepen als één van de beste treks ter wereld. Of iets minder sportiefs, ook prima! Denk aan een individuele autoreis waarin je alle tijd hebt om IJsland op je eigen tijd t ontdekken.

9. De korte vliegreis

Je vliegt in nog geen 3 uur naar IJsland. Een wereldse bestemming zo dicht bij huis klinkt misschien onwerkelijk maar is het zeker niet. En door de makkelijke verbinding met Amerika en Canada is het ideaal een stopover in te plannen, zodra het weer kan.

8. Het is rustiger

Het zal waarschijnlijk even duren voordat toerisme weer echt terug op zijn oude niveau is. Dit zorgt ervoor dat plekken waar je voorheen over de hoofden kon lopen, nu nagenoeg verlaten zijn. Maak hier gebruik van! De highlights blijven hetzelfde, de geiser spuit nog elke 5-8 minuten, de waterval laat zijn water nog altijd via al die trappen naar beneden denderen en de natuurlijke schoonheid is nog altijd op zijn best. Er zijn simpelweg minder mensen waar je het mee hoeft te delen. Je zult zelfs in het centrum merken dat de straten van de stad weids opgezet zijn en je binnen no-time weer op een plein uitkomt of oog in oog met de kust komt te staan. Deze ruimte om je heen wordt alleen maar groter zodra je de stad achter je laat en ècht gaat reizen.

7. Netheid, IJslanders zijn dol op hygiëne

Het is niet voor niets dat werkelijk ieder dorp op IJsland zijn eigen zwembad heeft… De IJslanders zijn fanatiek als het op de zwem- en badcultuur aankomt. Zodra we weer gaan reizen zullen we hygiëne beter in het oog gaan houden. Gedraag je als de locals en neem een lange douche voordat je het zwembad, hottub of de natuurlijke bron induikt. En doe dit zo vaak mogelijk!

Er zijn 360.000 IJslanders en het land is 103.000 km². Ter vergelijking: dat is ongeveer even groot als de staat New York, waar ongeveer 8,34 miljoen mensen wonen!

6. Voldoende ruimte voor iedereen

Laten we genieten van de uitgestrekte open ruimtes, laten we rennen en springen, laten we even uitwaaien en, misschien wel het allerbelangrijkste, genieten van de prachtige natuurlijke schoonheid die IJsland te bieden heeft. In IJsland kun je genieten van de ruimte. Er zijn 360.000 IJslanders en het land is 103.000 km². Ter vergelijking: dat is ongeveer even groot als de staat New York, waar ongeveer 8,34 miljoen mensen wonen!

5. Alles in het klein

Je vindt geen enorme hotels, op elkaar geplakte woonruimtes of dichtbevolkte woonwijken. Er is voldoende ruimte voor iedereen om te gaan en staan waar je wilt. Een direct resultaat daarvan is dat hotels ruim opgezette kamers hebben, en dan vaak maar een paar van deze kamers verhuren in plaats van het dubbele aantal aan mini-kamers aanbieden. Hetzelfde geldt voor restaurants, musea, theater, cafés en andere openbare plekken. Ben je op zoek naar grote, drukke plekken? Dan moet je IJsland níet bovenaan je bucketlist zetten.

4. De charme van alle (lees: beide) seizoenen

IJsland heeft eigenlijk maar 2 seizoenen, een lange maar glorieuze winter en een oogverblindende zomer met zijn midzomernacht om de donkere nachten goed te maken. Maar deze koude winternachten zijn niet alleen maar slecht. Als je goed gekleed bent (lees hier onze paklijst) kun je zó veel leuke dingen gaan doen. Sneeuwscootertours op gletsjers, natuurlijke ijsgrotten bezoeken, als je geluk hebt het dansende noorderlicht met eigen ogen bewonderen, baden in een warme bron waar de hete stoom van af dampt in de koude lucht en zelfs een autoreis langs bevroren watervallen maken.

De zomer is licht, dag en nacht. Je hebt dus alle tijd voor wandelingen in Reykjavik na middernacht, een bezoek aan de geiser of wandelen in de prachtige hooglanden en zelfs een bezoekje ín een vulkaan.

Een van de beste dingen van IJsland is dat het niet uitmaakt wanneer je het bezoekt. IJsland heeft niet echt een ‘off’ seizoen, alleen verschillende versies. Ik zou zelfs zeggen dat je IJsland niet ècht gezien hebt als je zowel ‘s zomers als ‘s winters het eiland hebt bezocht. De seizoenen van dit eiland zijn als twee verschillende planeten, even prachtig maar complete tegenstellingen.

Dus als dit allemaal voorbij is, maakt het niet uit wanneer we weer kunnen reizen. IJsland is er klaar voor.

3. ‘Herboren’ natuur

We noemden het eerder al even, IJsland heeft de afgelopen jaren non-stop bezoekers gehad, en als we eerlijk zijn ging het eiland het wel een beetje ‘voelen’. Hoewel het een pittige tante is, gezien de vulkaanuitbarstingen en aardbevingen die ze heeft gehad. In deze periode is de natuur zich aan het verjongen en de lokale bevolking heeft de tijd genomen de infrastructuur te verbeteren waar nodig. IJsland is klaar voor je komst!

2. IJsland is een familiebestemming

Nu we in deze moeilijke tijd niet bij of met onze geliefde familie kunnen en mogen zijn snakken we naar quality time! Maak een reis samen met je familie en/of vrienden zodat je ook op sociaal vlak kunt opladen. IJsland heeft activiteiten voor iedere leeftijd en je kunt er dus voor iedereen wel wat leuks vinden. Denk aan paardrijden, walvissen spotten, een gletsjerwandeling of een stadstourtje.

1. Hoe IJsland is omgegaan met de pandemie

De IJslandse regering en gezondheidsdeskundigen namen snel beslissingen over de behandeling van het coronavirus en geen enkel ander land heeft uitgebreidere tests uitgevoerd. Het is een kleine populatie, wat het gemakkelijker dan de meeste plaatsen maakte om mensen instructies te laten volgen en deze pandemie samen op te pakken, verenigd als één. Om deze en andere redenen zal de hele beproeving waarschijnlijk eerder voorbij zijn dan in andere landen. IJsland bereikte begin april zijn hoogtepunt en ze beginnen de beperkingen te versoepelen.

IJsland geneest waarschijnlijk eerder en jouw bezoek zal bijdragen aan het herstel.

Met dank aan Iceland Travel

Over Shanne Bax
Het fijne van ons werk als specialist, is dat je volledig op kunt gaan in alle 'ins' en 'outs' van onze geliefde bestemmingen. Sinds 2013 doe ik dit dan ook vol overgave. Mijn favoriet...? Een cruise rond Spitsbergen is een onvergetelijke ervaring!

Alle blogs van Shanne