Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

IJsland

IJsland is het land waar wij, het team van IJsland Tours, met hart en ziel van houden. Er is geen andere bestemming die zo boeiend en afwisselend is. Tijdens een vakantie in IJsland kun je genieten van een stukje ongerepte natuur; je kunt er walvissen en vogels zien en heel veel prachtige watervallen. Door zijn vulkanische activiteit onderscheidt IJsland zich van alle andere bestemmingen. Nergens in Europa kun je van zo dichtbij kennismaken met kokende modderpoelen, sterk ruikende zwavelbronnen, spuitende geisers en overblijfselen van recent uitgebarsten vulkanen.

Weet jij al wat je (ongeveer) wilt zien maar kan je dé reis niet vinden in al die verschillende routes die hieronder staan? IJsland Tours is de maatwerk expert! Stel heel eenvoudig jouw droomreis samen met onze reis-op-maat-tool. En kom je er nog niet uit? Bel, mail of chat met ons en wij helpen je verder jouw vakantie IJsland samen te stellen!

Waarom IJsland Tours? Lees het hier!

Vertrekmaand


Reisduur


Thema


Soort reis


Indrukwekkend IJsland12 dagen

Bij deze Nederlandstalige groepsreis komen alle aspecten van IJsland aan bod. Je rijdt met de bus door het verrassende binnenland en bezoekt indrukwekkende natuurgebieden. Lees verder ›

100% IJsland14 dagen

Een prettige 14-daagse busrondreis in rustig tempo, waarbij onder leiding van een Nederlandstalige gids veel highlights van IJsland worden bezocht! Lees verder ›

Het beste van IJsland9 dagen

Deze 9-daagse groepsrondreis met Nederlandssprekende reisleiding is ideaal voor wie veel wil zien, en goed verzorgd wil genieten van IJslands mooiste plekjes. Lees verder ›

Thórsmörk paardrijtour3 dagen

Tijdens deze 3-daagse Thorsmörk paardrijtour IJsland, rijden we vanaf het groene Fljothlid gebied naar de vallei Thorsmörk, die prachtig verscholen tussen 3 gletsjers ligt. Lees verder ›

Trail of Hope rijtour5 dagen

Een spannende paardrijtour van 5 dagen met bijzondere highlights van Noordwest-IJsland zoals Hvítserkur, mooie sagen én rivier doorkruisingen. Lees verder ›

 

Grensbeleid

Per 25 februari 2022 zijn er geen beperkende maatregelen meer van toepassing. Dit geldt zowel aan de grens als in het land zelf. Het is mogelijk dat er in de toekomst weer maatregelen van toepassing gaan zijn. Als reiziger ben je zelf verantwoordelijk voor het voldoen aan eventuele gestelde eisen, denk hierbij aan een test- en/of vaccinatieverplichting.

Aanvullende informatie

Voor actuele informatie en ontwikkelingen in IJsland in verband met het Corona-virus verwijzen wij naar onderstaande websites:

Icelandair (engelstalig)
Iceland is open (engelstalig)
Icelandic Tourist Board (engelstalig)
Ministerie van gezondheid (engelstalig)
IJsland – informatie Corona
 (engelstalig)

Naast de inreisbeperkingen die een land heeft ingesteld is ook het reisadvies vanuit het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken van toepassing. Wanneer het Nederlandse reisadvies voor een land negatief (rood) is kunnen wij onze reizigers niet op reis laten gaan.

Houd er rekening mee dat er in Nederland gewerkt wordt met een 4e kleurcode: geel. In het buitenland, waaronder IJsland, wordt vaak met maar 3 kleuren gewerkt.

Nederlands reisadvies voor IJsland: Groen

Op het moment is het reisadvies van Buitenlandse Zaken voor IJsland groen. Op wijsopreis.nl de status van je vakantiebestemming controleren. Wil je weten of je bij terugkeer vanuit IJsland naar Nederland ergens aan moet voldoen? Bekijk dan gemakkelijk de regelementen via reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl.

Voor iedereen die naar Nederland komt uit het buitenland is het advies: test jezelf. Ook na vaccinatie of als je corona hebt gehad, kun je het virus namelijk nog bij je dragen en anderen besmetten. Ben je nog niet volledig gevaccineerd of ben je hersteld van corona? Dan krijg je het dringende advies van de Nederlandse overheid om op dag 2 en dag 5 na aankomst een gratis test te doen.

Aanvullende informatie

Op de luchthaven(s) en in het vliegtuig is bij sommige airlines, het gebruik van een mondkapje verplicht. Omdat mondkapjes niet op alle luchthavens of aan boord van elke vlucht worden uitgedeeld of kunnen worden aangeschaft adviseren wij je om vooraf zelf voor een geschikt mondkapje te zorgen.

Voor actuele informatie en ontwikkelingen rond reisbeperkingen in verband met het Corona-virus verwijzen wij naar onderstaande websites:

ANVR 
Reisadvies Buitenlandse Zaken
Calamiteitenfonds
Europeesche Verzekeringen

Test in Nederland

Per 25 februari 2022 is er geen testverplichting voorafgaand aan je reis IJsland van toepassing. Het kan raadzaam zijn je vooraf te testen om zeker te zijn dat je geen besmetting met het virus meeneemt op reis. De overheid bied sinds 1 oktober géén gratis testen meer aan, wel geeft de overheid informatie over testbewijzen en locaties.

Je kunt ook via een commercieel lab je test verzorgen. Dit kan bijvoorbeeld via de ANVR partner Coronatest2Travel.nl of Coronalab.eu, een RIVM gevalideerd laboratorium voor COVID-19 PCR testen. Kijk zelf welke aanbieder voor jou de beste locaties en tijden aanbiedt.

Verzekering

Indien de uitslag van de test positief is, kun je de annuleringskosten van de reis claimen bij de verzekeraar, mits je een verzekering hebt afgesloten die hiervoor dekking bied. Wij adviseren daarom al onze reizigers direct bij boeking een Standaard kortlopende annuleringsverzekering (5,5% van de reissom) of Allrisk annuleringsverzekering (7% van de reissom) en een reisverzekering (€ 1,92 per persoon, per dag) af te sluiten. Dit is gemakkelijk aan te vinken in ons boekingssysteem, er wordt tevens direct een berekening gemaakt. Deze verzekeringen sluiten wij af bij De Europeesche Verzekeringen in Nederland, deze verzekeraar biedt dekking voor het annuleren vanwege een positieve coronatest kort voor vertrek.

Of dit een mogelijkheid is bij elke verzekeraar is ons niet bekend. Ben je doorlopend verzekerd? Neem dan contact op met je eigen verzekeraar.

“De welvaart en de keuzevrijheid van een modern westers land met de veiligheid en de geborgenheid van een dorp.”

Korte introductie
IJsland ligt midden op het noordelijkste deel van de Midden-Atlantische rug; een onderzeese bergketen met aan de ene kant het Amerikaanse continent en aan de andere kant de Europese en Afrikaanse continenten. Deze Midden-Atlantische rug deelt IJsland in tweeën: het westelijke en oostelijke deel van het land worden uit elkaar gedreven, zo’n 2 cm per jaar, en de scheuren worden opgevuld door lava en gesteente. IJsland is dus gevormd door vulkanische activiteit en nog steeds is het een vulkanisch actief gebied.

IJsland ligt ook op een zogenaamde ‘hotspot’, een gebied met bovennormale magma productie veroorzaakt door een warmtebron die zich op grote diepte onder de oppervlakte van de aarde bevindt. Dit zorgt voor veel geothermische activiteit op IJsland. Er zijn geregeld aardbevingen, overigens meestal zonder veel schade aan te richten!

Energie
Voor de eigen energievoorziening wordt gebruikgemaakt van waterkracht (hydro-energie) en warmwaterbronnen (geothermisch). Een groot deel van de geothermische warmte wordt omgezet in elektriciteit. Het natuurlijk warm water in de bodem verschaft bewoners tevens goedkoop en milieuvriendelijk warm water om zwembaden te vullen. IJsland is een pionier in het gebruik van geothermische energie voor ruimteverwarming. Het opwekken van elektriciteit met aardwarmte is de afgelopen jaren fors toegenomen. Geothermische energiecentrales genereren momenteel 25% van de totale elektriciteitsproductie van het land.

Waar slechts een eeuw geleden IJsland een arm land was, afhankelijk van turf en geïmporteerde steenkool voor zijn energie, is het nu een land waar vrijwel alle stationaire energie wordt gewonnen uit hernieuwbare bronnen, ook wel groene energie. In 2014 was ongeveer 85% van het primaire energieverbruik in IJsland afkomstig van inheemse hernieuwbare bronnen. Geothermische bronnen zijn goed voor 66% van het primaire energieverbruik van IJsland.

Een stukje geschiedenis
In 874 arriveerde de eerste vaste bewoner van IJsland; het Noorse stamhoofd Ingólfur Arnarson. Met zijn vrouw en stamgenoten vestigde hij zich op de plek waar nu de IJslandse hoofdstad Reykjavik ligt. Wat zich voorafgaand aan zijn komst op IJsland afspeelde, is vastgelegd in Het Landnámabók, ‘Boek der Landname’, welke vertelt over de naamgeving van het eiland, de vroegste bewoners en de nieuwe nederzettingen.

De naam ‘IJsland’ was een strategische naam die de Noorse Viking Flóki Vilgerðarson aan het eiland gaf. Hij verbleef er één winter, maar de nadat zijn vee de strenge winter niet overleefde besloot hij het ‘Island’ (IJsland) te verlaten. Met de naamgeving ‘Island’ wilde hij andere afschrikken om er ook heen te gaan, zodat hij later een betere kolonisatiepoging kon doen.

In 930 werd één van de eerste parlementen ter wereld gesticht, op IJsland. Het Thingvellir Nationaal Park was het ontmoetingspunt hiervoor. Tegenwoordig is het Parlement (‘de Alþingi’) nog steeds in gebruik, maar nu in de stad Reykjavik. Hierdoor is het ’s werelds oudste actieve Parlement. IJsland sloot zich in de 13e eeuw aan bij Noorwegen en werd daarmee ook verenigd met Denemarken in de 14e eeuw. Maar in 1918 kreeg IJsland zijn onafhankelijkheid grotendeels terug en veranderde de status van een deel van Denemarken tot een personele unie met de Deense kroon voor 25 jaar. Toen deze unie in 1944 niet meer verlengd kon worden vanwege de Tweede Wereldoorlog werd IJsland op 17 juni 1944 volledig onafhankelijk. Het symbool van zelfstandigheid is het Nationaal Museum van IJsland, gebouwd in Reykjavík. In het museum worden veel voorwerpen van de Vikingen tentoongesteld. Dit museum geeft een goede kijk op de geschiedenis van IJsland.

Literatuur tip: wil je meer weten over de hedendaagse IJslandse (en Scandinavische) literatuur, kijk dan op www.noordseliteratuur.nl.

Staatsinrichting
IJsland is een soevereine staat met een parlementaire democratie en een gekozen president als staatshoofd. De president wordt verkozen voor een periode van vier jaar. Alle bekende Europees-politieke stromingen, van liberaal tot sociaaldemocraat, zijn in het IJslandse politieke spectrum vertegenwoordigd. De leden van het IJslandse Parlement ‘de Alþingi’ worden om de vier jaar gekozen door een districtensysteem.

Het volk

Het IJslandse volk is gastvrij en behulpzaam. Ze maken graag een praatje met je. In het Engels kun je prima communiceren. De IJslandse taal leren is voor ons moeilijk, maar natuurlijk stelt men het op prijs wanneer je een poging waagt om iets uit te spreken (bijvoorbeeld: “Goedendag” – “Góðan daginn”). Het volk is ontzettend trots op hun land, de onafhankelijkheid en hun tradities. Op IJsland worden al eeuwen lang Volksverhalen (Saga’s) over goden en mythische wezens doorverteld in families. De elfen zijn huldufólk (hidden people), een onderdeel van de IJslandse folklore. Ongeveer iedere IJslander kent verhalen over de elfen, vooral uit de oude mythologie.

Enkele weetjes en tips van ons team:

 • IJslanders stammen in grote meerderheid af van de Vikingen en hun Ierse slaven.
 • Wist je dat er een speciale elfenschool in Reykjavik is, waar studenten alles leren over kabouters, dwergen, feeën, trollen, bergbeesten en andere natuurgeesten en mythische wezens in IJsland en andere landen!
 • Trek je schoenen uit wanneer je een huis binnenkomt. Dit is een gewoonte in IJsland en wordt zeer gewaardeerd.
 • Geweld en criminaliteit komt nauwelijks voor.
 • IJslanders zijn relaxed als het gaat om naaktheid en naakt baden. Zo is het in IJsland verplicht om eerst naakt te douchen alvorens je in een openbaar zwembad stapt.
 • Net als in andere Scandinavische landen slapen ook hier de baby’s overdag buiten in de wandelwagen, het zogeheten ‘Nordic napping’.

Economie
Visserij is de belangrijkste bron van inkomsten voor de IJslandse economie. Meer dan 40 procent van alle geëxporteerde goederen zijn visproducten. Het ecotoerisme op IJsland is tevens een succes. Dankzij de goedkopere kroon (door de financiële crisis in 2008) is het land toegankelijker geworden voor de doorsnee toerist. In 2016 was Reykjavik zelfs de meest gegoogelde stad ter wereld! De export van aluminium is ook geen onbelangrijke. Wist je dat Nederland de belangrijkste exportpartner is van IJsland, met name door de export van aluminium naar Rotterdam?

De landbouw blijft beperkt tot melkvee-, paarden- en schapenteelt. De tuinbouw zie je met name in de nabijheid van warmtebronnen gebieden en dichtbevolkte streken. Slechts een klein deel van het land (circa 10%) is geschikt voor akkerbouw (voornamelijk aardappelen, suikerbieten, rapen en kolen). Dit omdat een groot deel van het land bestaat uit lavavelden, bergen, gletsjers en puinwoestijnen.

Gezondheid
Met haar enorme groene gebieden, weinig industrie, innovatieve technologie als het aankomt op energieverbruik- en opwekking en het minst aantal rijdende voertuigen in vergelijking met andere landen, staat IJsland in de top 3 van de schoonste landen ter wereld! IJsland heeft een opmerkelijk zuivere lucht en schoon water, dat bijna overal veilig te drinken is. Ook met de gezondheidszorg op IJsland gaat het goed. Zij staan, net als de Benelux en Duitsland, hoog in de lijst van de landen met de beste gezondheidszorg ter wereld. De gemiddelde levensverwachting op IJsland behoort zelfs tot de hoogte ter wereld.

In de steden en dorpen bevinden zich kwalitatief hoogstaande ziekenhuizen, medische hulpposten en apotheken (ze liggen soms wel ver uit elkaar). Medicijnen zijn op IJsland alleen bij de apotheek verkrijgbaar. Mocht je (speciale) medicijnen gebruiken, dan is het verstandig om deze vanuit je thuisland mee te nemen (inclusief een medisch paspoort). In noodgevallen kun je met de politie bellen en bij echte spoedgevallen bel je met 112.

Geloof
Door de overheid op IJsland is volledige godsdienstvrijheid gewaarborgd. De nationale godsdienst / staatsreligie is het evangelisch lutheranisme. Maar liefst circa 90% van de bevolking is evangelisch-luthers. Er zijn daarom veel lutherse kerken op IJsland waar kerkdiensten iedere zondag om 11.00 en 14.00 uur worden gehouden. De meerderheid van de bevolking gaat echter niet met regelmaat naar de kerk. Naast de staatskerk kent IJsland nog een tiental kleine protestantse afsplitsingen. 1% van de bevolking is rooms-katholiek. Uit onderzoek blijkt dat jonge IJslanders steeds minder gelovig zijn. Meer dan 40% van de IJslandse jongeren noemt zichzelf atheïst.

IJsland is verdeeld in acht verschillende geografische regio’s, waaronder het Reykjavík hoofdstad gebied. Elke regio heeft haar eigen identiteit met betrekking tot cultuur en landschap, samen vormen ze een uniek IJsland!

Reykjavík

De hoofdstad van IJsland telt ruim 130.000 inwoners en ligt op circa 50 km afstand van de internationale luchthaven Keflavík. Reykjavík biedt een gevarieerd aanbod aan accommodaties, restaurants, winkels en musea, wat het een zeer geschikte uitvalsbasis maakt voor een vakantie IJsland zoals een stedentrip of stopover, onderweg naar een bestemming in de USA of Canada. Deze hippe stad heeft een levendige culturele scene, het biedt de lokale bevolking en de bezoekers een uitgebreid aanbod aan evenementen en festivals om het hele jaar door van te kunnen genieten. Reykjavík is de thuisbasis van het Ámi Magnússon Instituut voor IJslandse studies, het centrum van de IJslandse Sagen (traditionele volksverhalen) en andere middeleeuwse literatuur die IJsland naam heeft laten maken als één van de meest gerenommeerde literaire naties van de wereld.

Excursies. Er zijn veel mogelijkheden variërend van bus-, jeep- en vliegexcursies tot sneeuwscootertours, snorkelen en raften. Vanuit de haven van Reykjavík worden het hele jaar door dagelijks walvisexcursies gemaakt. Tijdens de zomermaanden (mei t/m september) heb je de grootste kans om grotere walvissen, zoals de bultrug, te zien. Meer informatie over excursies tijdens je vakantie IJsland vind je hier.

Openbaar vervoer. Reykjavík is niet groot en zeker vanuit het centrum kan alles belopen worden. Wil je gebruik maken van stadsbussen, dan geldt een vast bedrag in kronen per traject. Tijdens de zomermaanden rijdt de ´Hop-on, Hop-off´ sightseeing bus, een leuke manier om de stad te verkennen. Ook kun je een Reykjavík City Card met een geldigheidsduur van 24 tot 72 uur aanschaffen, waarbij busvervoer en entrees tot diverse attracties zijn inbegrepen.

Winkelen en uitgaan. Laugavegur is de belangrijkste winkelstraat van Reykjavík. Hier en in de omliggende straten vind je naast winkels die gespecialiseerd zijn in outdoor kleding, de jonge moderne IJslandse ontwerpers, die Icelandic Design promoten. Het uitgaansleven van Reykjavík speelt zich in het centrum en de haven af. Vrijdag en zaterdag zijn de uitgaansdagen, waarbij bars en cafés tot de late uurtjes open zijn.

De belangrijkste attracties:
Harpa concerthal staat aan de haven van Reykjavík. Het is een kunstwerk op architectonisch gebied en de gekleurde glazen panelen leveren, vooral wanneer het donker wordt, een adembenemend schouwspel op.

Vanaf de Hallgrímskerk in het centrum van Reykjavík heb je bij helder weer een prachtig uitzicht over de stad. Naast de kerk is het Einar Jónson museum met een beeldentuin.

Perlan is een glazen koepel gebouwd op de voormalige warmwaterreservoirs van Reykjavík, dichtbij Icelandair Hotel Reykjavík Natura. Op de begane grond worden regelmatig interessante exposities gehouden. Er is een koffieshop met uitzichtpunt en op de bovenste verdieping een eersteklas restaurant dat in ca. 2 uur om zijn as draait. Op de begane grond van Perlan bevindt zich het Sagamuseum.

In het Nationaal Museum worden het cultureel erfgoed van IJsland en vooral de geschiedenis op een mooie, moderne manier uitgelegd.

Onze tips

 • Ga shoppen en koop een handgebreide IJslandse trui.
 • Neem de lift naar de top van de Hallgrímskerk.
 • Bezoek het stadhuis aan het Tjörnin-meer.
 • Geniet van een (vis)maaltijd in de levendige haven.
 • Koop een kaartje voor de cabaret voorstelling ‘How to become Icelandic in 60 minutes’ (Harpa, geen dagelijkse show).

West-IJsland

Het westen van IJsland is een gebied dat zeer geliefd is bij schrijvers, kunstenaars en liefhebbers van Vikingverhalen. De gletsjer Snæfellsjökull, bekend geworden door Jules Verne’s boek ´Reis naar het binnenste van de aarde´, torent hoog boven het landschap uit. Meer naar het westen vind je de Hraunfossar watervallen en de heetwaterbron Deildártunguhver. Deze mystieke omgeving is een bezoek waard tijdens jouw vakantie IJsland.

De Westfjorden: dit zeer dunbevolkte gebied in het afgelegen noordwesten van IJsland bestaat uit diepe fjorden, steile bergen en een prachtige kustlijn. Visserij is hier de belangrijkste bron van inkomsten. De laatste jaren winnen de Westfjorden aan naamsbekendheid, wat betekent dat het toerisme hier nu ook een belangrijke plaats inneemt. Zo kun je hier tijdens de zomermaanden genieten van verschillende vogels.


Snæfellsjökull Nationaal Park
wordt gedomineerd door de 1446m hoge vulkaan Snæfellsjökull, die ca. 2000 jaar geleden voor het laatst is uitgebarsten. Het grootste deel van het schiereiland Snæfellsnes, met zijn prachtige vogelkliffen en rotsformaties, maakt deel uit van het nationaal park.

Búdir, aan de zuidkant, heeft een prachtig zwart houten kerkje, wat het een geliefde locatie voor bruiloften maakt. Midden tussen de lavavelden en zandstranden ligt het romantische Hotel Búdir, dat als een locatie voor fijnproevers bekend staat.

Arnarstapi en Hellnar zijn 2 slaperige dorpjes aan de voet van de gletsjer. Via een ca. 2,5 km lange wandelroute kun je de prachtige kustlijn, met zijn vele rotsformaties, tussen Arnarstapi en Hellnar verkennen.

Hellissandur, Rif en Olafsvík zijn 3 kleine stadjes aan de westpunt van Snæfellsnes. Hellissandur heeft een maritiem museum, Rif een grote kolonie arctische sternen en Olafsvík een opmerkelijk moderne kerk. Het vissersstadje Grundarfjördur, aan de voet van een ca. 3000 jaar oude vulkaan, is ’s winters de locatie om orka’s te spotten.

Stykkishólmur en de fjord Breidafjördur. Het gezellige havenstadje Stykkishólmur, met leuke restaurants en een interessant vulkaanmuseum, ligt aan de noordkant van de fjord. Vanuit de haven worden boottochten op de fjord aangeboden. Een ferry, vaart ’s zomers 2 x per dag naar de Westfjorden, waarbij er onderweg gestopt wordt op het vogeleiland Flatey.

Hraunfossar en Reykholt. Tussen Borgarnes en de gletsjer Langjökull ligt het plaatsje Reykholt, de geboorteplaats van Snorri Sturluson, één van IJslands bekendste sagaschrijvers. Deildártunguhver, IJslands meest productieve heetwaterbron ligt vlakbij. De circa 1 km brede Hraunfossar lavawatervallen persen zich onder een lavawand door, in de rivier de Hvitá, waardoor het water een unieke blauwe kleur krijgt.

Borgarnes, in het district Borgarfjördur, is de belangrijkste plaats en handelscentrum van het westen. Naast een grote concentratie aan supermarkten vind je hier een interessant sagamuseum. Via de tunnel of langs de fjord Hvalfjördur rijd je van hier naar Reykjavík.

Bij Látrabjarg, het meest westelijke punt van IJsland, broeden van mei t/m half augustus veel verschillende vogelsoorten, waarvan de papegaaiduiker de bekendste is. Rond half augustus verlaten de vogels het vasteland.

Ísafjördur is een gezellig vissersstadje met een interessant visserijmuseum en een goede selectie aan winkels. Vanuit de natuurlijke haven worden er diverse excursies aangeboden, waaronder een bootexcursie naar het eiland Videy, waar een grote kolonie eidereenden nestelt. In de directe omgeving ligt het stadje Bolungarvík met het openluchtmuseum Osvör, waar je kunt zien hoe de vissers in vroeger tijden leefden.

Tussen Ísafjördur en de vogelkliffen van Látrabjarg vind je de schilderachtige waterval Dynjandi (bergwatervallen), die uit verschillende kleinere watervallen bestaat. In grote hoeveelheden stort het water van een hoogte van 100 meter als een soort bruidssluier naar beneden.

Aan de noordkant van de Ísafjördur-fjord ligt het natuurreservaat Hornstrandir. Het is een populair wandelgebied voor de geoefende wandelaar. Dit natuurreservaat met een oppervlakte van circa 580 km² is het woon- en leefgebied van vogels, walvissen, de poolvos en zeehonden. Tijdens de zomerperiode is Hornstrandir per boot te bereiken.

Isafjardardjúp is de naam van de 75 km lange fjord die Hornstrandir en de rest van de Westfjorden van elkaar scheidt. De fjord deelt zich op in andere fjorden, die zich uitstekend lenen voor het maken van een kayaktocht. De rit langs de fjord van Ísafjördur naar het noordwesten van IJsland biedt prachtige vergezichten.

Strandir, het oostelijke deel van deze regio, is een gebied voor rustzoekers. Grote hoeveelheden drijfhout spoelen hier aan vanuit Siberië en Scandinavië. In Djúpavík, zeker 2 uur rijden over een slechte weg, vind je een hotel, een tiental huizen en een verlaten haringfabriek. Circa 18 km verderop eindigt de weg bij een warmwaterzwembad, dat Krossnes heet, aan de rand van de oceaan.

Onze tips

 • Bezoek het kerkje van Búdir.
 • Maak de wandeling van Arnarstapi naar Hellnar.
 • Boek een boottocht op de fjord Breidafjördur vanuit Stykkishólmur.
 • Ga ’s winters orka’s spotten vanuit Grundarfjördur.
 • Maak een avondexcursie naar de vogelrots Látrabjarg.
 • Bezoek het visserijmuseum in Ísafjördur.
 • Maak een bootexcursie naar Hornstrandir.
 • Bezoek het afgelegen Djúpavík.

Noord-IJsland

In minder dan een uur vlieg je van Reykjavik naar Akureyri en dan ligt het schilderachtige noorden binnen handbereik. Het noorden biedt een zeer afwisselend landschap dat uitnodigt tot het maken van excursies tijdens je vakantie IJsland, zoals raften, paardrijden en walvissen spotten. Daarnaast vind je hier ook stille, harmonieuze landschappen met veel vogels. Het Noorden van IJsland is een gebied van ongekende schoonheid, wat mede veroorzaakt wordt door de vulkanische activiteit in deze regio. Je vindt hier naast de meest ongerepte plekjes van IJsland, zoals het schiereiland Langanes en de nabijgelegen kustgebieden, ook heel populaire gebieden, zoals het drukbezochte Mývatn-gebied, dat een schat aan bezienswaardigheden herbergt. Een must-see tijdens jouw vakantie IJsland!

Akureyri is met ca. 18.000 inwoners de grootste stad van het noorden. In de winter is het een populair skigebied en in de zomer een leuke stad om te gaan winkelen, met goede hotels en leuke uitgaansgelegenheden. Akureyri heeft de meest noordelijke botanische tuin ter wereld, een prachtige kerk en een boeiend moderne kunstmuseum. Vanaf de luchthaven van Akureyri kun je een vliegexcursie maken naar het op de poolcirkel gelegen eiland Grimsey.

Dalvík ligt ten noorden van Akureyri in een vogelrijk gebied. Vanuit de haven van Dalvík kun je per ferry naar het nabijgelegen eiland Hrisey, een eldorado voor vogelliefhebbers. Ook worden er in de zomer walvisexcursies met kleine vaartuigen aangeboden. Dalvík is met een 10km lange tunnel verbonden met het stadje Olafsfjördur.

Siglufjördur is een schilderachtig vissersstadje dat zijn bekendheid heeft te danken aan de succesvolle haringvisserij in de vorige eeuw. Er is een prachtig museum, waar je terug gaat in de tijd. Iedere zomer in augustus wordt hier een haringfestival gehouden, dat bezoekers van over de hele wereld trekt.

Het Skagafjördur district is vooral beroemd vanwege de vele paardenfokkerijen. Je kunt hier op verschillende locaties een demonstratie bijwonen, waar het IJslandse paard de beroemde ‘tölt’ (viertakt telgang) laat zien.

Saudárkrokur is een leuk stadje in het district Skagafjördur. In de omgeving van Saudárkrokur vind je een streekmuseum in de turfboerderij Glaumbær, waar je kunt zien hoe men in vroeger tijden leefde. In het nabijgelegen Varmahlíd worden raftingtochten aangeboden op verschillende niveaus.

Het schiereiland Vatnsnes kent een paar opmerkelijke attracties. Aan de oostkant de rotsformatie Hvítserkur, ook wel beschreven als een draak die uit zee oprijst en zeehondenkolonies aan de westkant in de omgeving van Illugastadir.

Langanes is een schiereiland in het meest oostelijk deel van deze regio. Bij het stadje Thórshöfn houdt de bewoonde wereld op en kom je in het leefgebied van vogels en schapen, met daartussen een enkele boerderij. Het schiereiland heeft een fascinerende geschiedenis, waarbij de mens het uiteindelijk heeft verloren van de natuur. Er kunnen interessante excursies gemaakt worden naar o.a. een grote Jan van Genten kolonie en een voormalig vissersdorpje.

Raudanes ligt tussen Thórshöfn en Raufarhöfn. Dit aan de kust gelegen gebied heeft prachtige rots- en basaltformaties. Er is een ca. 3 uur durende wandelroute uitgezet langs de mooiste plekjes.

Raufarhöfn is een klein plaatsje op het schiereiland Melrakkaslatta en het meest noordelijke punt van IJsland. Dit is een zeer geliefd oord voor vogelaars en biedt ook volop wandel- en vlieg-vismogelijkheden.

Mývatn is het gebied waar je vreemdsoortige lavaformaties, borrelende zwavel- en modderpoelen, prachtige basaltformaties en pseudokraters vindt. Bij de vulkaan Krafla kun je door dampende lavavelden lopen, die zijn ontstaan bij de erupties in de periode 1975-1984. Rond het meer nestelen zeldzame eenden, waaronder de harlekijneend. Een wandeling naar de rand van de explosiekrater Hverfjall is een aanrader.

Het Jökulsá Nationaal Park met zijn indrukwekkende kloof en watervallen, waarvan de Dettifoss de beroemdste is, mag je zeker niet overslaan. Hetzelfde geldt voor de hoefvormige kloof Ásbyrgi en de basaltformaties bij Hljódaklettar (klankrotsen).

Het stadje Húsavík is het vertrekpunt voor walvisexcursies, waarbij je witsnuitdolfijnen en bultruggen kunt zien. Er is ook een interessant walvismuseum. In de gezellige haven van Húsavík is het goed toeven.

Godafoss (waterval van de goden), ligt circa 30km ten westen van Mývatn. Hier werd in het jaar 1000 het christendom als nationale religie aangenomen. Met een breedte van 30m en een hoogteverschil van 12m is dit één van de meest fotogenieke watervallen van IJsland.

Onze tips

 • Bezoek de botanische tuin van Akureyri.
 • Reis naar het op de poolcirkel gelegen eiland Grimsey.
 • Boek een walvisexcursie in Dalvík.
 • Ga raften in Varmahlíd.
 • Maak een walvisexcursie en bezoek het walvismuseum in Húsavík.
 • Neem een ontspannend bad in het warme water van Mývatn Baths.
 • Bezoek het fascinerende vogelmuseum van Sigurgeir.
 • Ga kijken hoe de koeien gemolken worden in Vogafjós Café onder het genot van een kopje koffie.

Oost-IJsland

Misschien het minst bekende deel van IJsland, met slaperige vissersplaatsjes en diepe fjorden. Oost-IJsland is, geologisch gezien, het oudste deel van IJsland waar je o.a. kwarts en andere mineralen vindt. Dit is een gebied waar je tijdens je vakantie IJsland fantastisch kunt wandelen en het enige gebied waar rendieren voorkomen. Ook wanneer je van vissen houdt, kun je hier je hart ophalen.

Djúpivogur is een klein vissersstadje, ten noordoosten van de Vatnajökull gletsjer. Tegenover het stadje ligt het onbewoonde eiland Papey, waar veel papegaaiduikers nestelen. De karakteristieke berg Búlandstindur (1069m), met z´n piramidevorm domineert het landschap.

Fjorden en bijzondere plaatsjes
Breiddalsvík (baai van de brede dalen) heeft de hoogste bergen in dit deel van IJsland. In deze regio bevinden zich diverse vislodges, waar men op wilde zalm kan vissen. In het plaatsje Stödvarfjördur staat het stenenmuseum van Petra, een particuliere stenen- en mineralencollectie, opgebouwd door een opmerkelijke vrouw. Fáskrúdsfjördur is een vissersdorpje, dat door de Fransen in de 19e eeuw als uitvalsbasis werd gebruikt, wanneer men in het fjordengebied viste. Men had hier hun eigen ziekenhuis, kapel en kerkhof. Eskifjördur ligt aan de gelijknamige fjord en heeft een interessant visserijmuseum. Je kunt hier een boot huren en zelf op kabeljauw vissen. Even buiten het stadje kun je een inmiddels gesloten mijn, waar het mineraal dubbelspaat gedolven werd, bezoeken. Er zijn diverse wandelroutes in de omgeving uitgezet.

Egilsstadir, gelegen aan het Lögurinn meer, is de hoofdplaats en handelscentrum van het oosten. Dit maakt het een uitstekende plek om de (eet)voorraden aan te vullen. Aan de zuidkant van het meer ligt Hallormsstadur, het enige echt beboste deel van IJsland. Aan de noordkant bevindt zich de waterval Hengifoss. Op ca. 20 minuten rijden ligt Seydisfjördur, waar de ferry uit Denemarken aankomt. Ten noordoosten van Egilsstadir ligt Bakkagerdi, bekend om z’n elvenburcht (IJslanders geloven heilig in het bestaan van elven) en kwarts-gesteente. Hier bevindt zich ook een vogelrots, waar ’s zomers veel papegaaiduikers van dichtbij te bewonderen zijn.

Onze tips

 • Maak een bootexcursie naar Papey.
 • Bezoek het stenenmuseum van Petra.
 • Huur een boot en ga op kabeljauw vissen in Eskifjördur.
 • Ga lunchen in Skriduklaustur.

Zuid-IJsland

Wanneer je IJsland bezoekt, begint je reis meestal op de luchthaven Keflavík op het schiereiland Reykjanes. Er valt in het zuiden veel te zien, met zeer afwisselende landschappen en gebieden die vragen om ontdekt te worden, waaronder de beroemde Golden Circle route. Zuidoost-IJsland: Dit deel van IJsland wordt overheerst door Europa’s grootste gletsjer Vatnajökull, die qua grootte gelijk is aan de provincies Groningen, Friesland en Drenthe samen. De meest bezochte plek tijdens een vakantie in Zuidoost-IJsland is het ijsbergenmeer Jökulsárlón. In deze regio bevindt zich ook het nationale Park Skaftafell.

Reykjanes en de Blue Lagoon. Het schiereiland Reykjanes kenmerkt zich door imponerende lavalandschappen. Hier bevindt zich de Blue Lagoon, waar het heerlijk badderen is in het warme mineraalrijke water. Andere bezienswaardigheden zijn het even buiten Grindavík gelegen geothermische gebied Krýsuvík, met sterk ruikende zwavelbronnen en borrelende modderpoelen evenals het, bij de vuurtoren van Reykjanes gelegen geothermisch gebied Gunnuhver. Op Reykjanes kun je ook de “Brug der Continenten” bezoeken, op de grenslijn van de Amerikaanse plaat in het westen en de Euraziatische plaat in het oosten.

Thingvellir, Gullfoss en Geysir, zijn de drie belangrijkste toeristische trekpleisters van IJsland en vormen samen de Golden Circle route. Thingvellir biedt historie en geologie. Gullfoss (de gouden waterval) valt in twee trappen vanaf een hoogte van 33m in een lange kloof. De naam Geysir is verbonden aan de bekendste heetwaterbron van IJsland. De grote attractie van het geisergebied is de bron Strokkur, die iedere 5-10 minuten enorme hoeveelheden heet water tot een hoogte van ca. 20m op spuit.

Vulkanen en watervallen. In het zuiden vind je de Hekla (1498m), de beroemdste en tevens beruchtste vulkaan van IJsland. Bij de afslag naar het hooglandengebied Thórsmörk kun je de waterval Seljalandsfoss, waar je achter langs kunt lopen, al vanaf de weg zien. Wanneer je de ringweg vervolgt, kom je bij de 60m hoge waterval Skógafoss. Tussen Hvolsvöllur en Skógar bevindt zich de vulkaan Eyjafjallajökull die in 2010 voor de nodige overlast zorgde. Even voorbij Skógar is de afslag naar de gletsjertong Sólheimajökull, waar je een gletsjerwandeling onder leiding van een gids kunt maken.

De Westman Eilanden. Deze eilandengroep ligt ten zuiden van het vasteland en bestaat uit 15 eilandjes, waarvan alleen de grootste, Heimaey, bewoond is. Hier vond in 1973 een enorme vulkaanuitbarsting plaats, waarbij meer dan 1/3 deel van de huizen verloren ging. Heimaey is per ferry vanuit Bakki aan de zuidkust te bereiken, reisduur circa 30 minuten.

Vík is het meest zuidelijke punt van IJsland, bekend door de nabijgelegen vogelrots Dyrhólaey, de prachtige rotsformaties en zwarte zandstranden.

Kirkjubæjarklaustur is een klein dorpje met ca. 300 inwoners, omgeven door een imposant landschap, dat bestaat uit uitgestrekte lavavelden bedekt met een dikke laag mos, diepe kloven, basaltrotsen en watervallen. Even landinwaarts ligt Lakagígar, waar in het jaar 1783 een allesvernietigende vulkaanuitbarsting plaatsvond en zich een lange rij van meer dan 100 kraters vormde.

Vatnajökull Nationaal Park. In juni 2008 is het gebied rondom de gletsjer Vatnajökull tot nationaal park uitgeroepen. Met een oppervlakte van 12.000 km², wat 12% van de totale oppervlakte van IJsland bedraagt, is dit het grootste nationale park van Europa. Het omvat de gletsjer Vatnajökull, de lavavelden (hrauns) aan de noord- en westkant en de berg Mt. Snæfell aan de oostkant.

Het Nationale Park Skaftafell, dat tussen de plaatsjes Kirkjubæjarklaustur en Höfn ligt, heeft een oppervlakte van 1700 km². Hier vind je de waterval Svartifoss, de vallei Morsárdalur en de gletsjer Skaftafellsjökull, een onderdeel van de Vatnajökull. Er is een goed uitgeruste, maar drukke camping. In Skaftafell N.P. zijn prachtige wandelroutes uitgezet. Er worden diverse actieve excursies aangeboden, waaronder een gletsjerwandeling op de Svinafellsjökull.

Jökulsárlón is een ijsbergenlagune waar ijsbergen, afkomstig van de gletsjertong Breidamerkurjökull, in een meer afkalven. Het meer heeft een open verbinding met zee, waardoor het strand vaak bezaaid ligt met prachtige ijssculpturen. Van eind april tot eind oktober worden er korte bootexcursies op het meer gemaakt. Een tweede wat kleiner ijsbergenmeer, dat Fjallsárlón heet, ligt ten westen van Jökulsárlón. Tussen het ijsbergenmeer en Höfn (afslag weg F985) bevindt zich het vertrekpunt voor een jeeptocht inclusief een sneeuwscootertocht op de gletsjer Vatnajökull.

Höfn, dat ten oosten van de grote gletsjer ligt, is een circa 1800 inwoners tellend stadje met een eigen vishaven. Er bevindt zich een interessant gletsjermuseum in Höfn, waar je meer te weten komt over de geologie, ecologie en geschiedenis van de Vatnajökull.

Onze tips

 • Neem een ontspannend bad in de Blue Lagoon of geniet van een massage.
 • Maak een snorkelexcursie in het Nationale Park Thingvellir.
 • Ga mee op een caving- of raftingexcursie.
 • Maak een wandeling in het natuurreservaat Thórsmörk.
 • Ga wandelen in het Skaftafell Nationaal Park.
 • Maak een boottocht op het ijsbergenmeer.
 • Ga mee op de Vatnajökull jeepexcursie.

Hooglanden

De binnenlanden van IJsland zijn groot en uitgestrekt. Je vindt hier onbeschrijfelijk mooie plekjes afgewisseld met kale, woeste zandwoestijnen. Omdat er soms rivieren doorwaad moeten worden, kunnen de hooglandenroutes (alleen geopend in juli en augustus) uitsluitend bereden worden met hoog op de wielen staande 4-WD terreinwagens. Vanuit diverse locaties in het land worden er jeep- en busexcursies naar de hooglanden aangeboden. Vind je het spannend om zelf deze stoere routes te berijden, dan kun je dus een stoere 4-WD excursie boeken voorafgaand of tijdens je vakantie IJsland.

Landmannalaugar is ongetwijfeld het meest bekende gebied in de hooglanden. Met zijn geelachtige ryoliet bergen, afgewisseld met een scala van andere kleuren, is dit een plek die je gezien moet hebben. De warme natuurlijke beek is een geliefde locatie om te ontspannen. In Landmannalaugar begint de bekendste wandelroute van IJsland, de Laugavegur die naar Thórsmörk loopt (circa 50 km in 4 dagen).

Sprengisandur en Kjölur. De Sprengisandur en de Kjölur zijn de twee bekendste hooglandenroutes en lopen beide van noord naar zuid. De Kjölur (weg 35) is de best begaanbare route, hier hoeven geen rivieren doorstoken te worden. Op deze route vind je de heetwaterbronnen van Hveravellir en het spectaculaire gebied Kerlingarfjöll, waar je kunt wandelen in het dal van de hete bronnen (Hveradalir). Op de Sprengisandur (F26), moeten diverse rivieren doorkruist worden. Op deze route vind je de waterval Aldeyjarfoss met prachtige basaltformaties en Landmannalaugar.

Askja en Herdubreid. Askja is een actieve vulkaan met meerdere calderas (komvormige kraters) in een afgelegen deel van de centrale hooglanden. De laatste uitbarsting dateert van 1961. Het nabijgelegen kratermeer Víti heeft een diameter van circa 100m en is gevuld met warm, mineraalrijk blauwgrijs water. Herdubreid is de bekendste tafelberg van IJsland met een hoogte van 1682m, gelegen in het lieflijke natuurreservaat Herdubreidarlindir.

Lakagígar is een keten van meer dan 100 kraters, die ontstaan zijn tijdens de grote uitbarsting van 1783. Hierbij werden enorme hoeveelheden vulkaangas uitgestoten, wat tot gevolg had dat er in IJsland en de rest van Europa grote hongersnood ontstond.

Thórsmörk is een met berken begroeide vallei, prachtig verscholen tussen een drietal gletsjers aan de zuidkant van IJsland. Een van deze gletsjers, de Gigjökull, ontplofte tijdens de eruptie van de Eyjafjallajökull in 2010, wat tot gevolg had dat het gletsjermeer zich vulde met vulkaanas. Het is een wandelgebied bij uitstek, waar je ook kunt overnachten.

Kaldidalur is een hooglandenroute die West-IJsland verbindt met het nationale Park Thingvellir. Weg 550 begint even voorbij het recreatiegebied Húsafell, aan de westkant van de gletsjer Langjökull, en voert langs diverse gletsjers in zuidelijke richting.

Onze tips

 • Neem een bad in de warme beek van Landmannalaugar.
 • Overnacht in Kerlingarfjöll (zie onze autoreis IJsland Anders).
 • Breng een bezoek aan Thórsmörk.
 • Maak een excursie naar Askja en Herdubreid.

Ruig eiland, ruig weer

IJsland wekt met zijn naam en zijn ligging de indruk dat het er altijd ijskoud is. Ondanks de vrij noordelijke ligging valt het mee met de kou en al het ijs. De winters in IJsland zijn koud en ook de zomers zijn redelijk koel. Wat opvallend en typerend is voor IJsland is het vaak vrij ruige weer, wat goed past bij het uniek ruige landschap van het eiland.

Klimaat

Dankzij de warme golfstroom heeft IJsland een gematigd klimaat met korte koele zomers en relatief lange, vrij milde winters. Het weer kan zeer snel omslaan. De gemiddelde zomertemperatuur ligt tussen de 12 en de 15 graden Celsius. De gemiddelde wintertemperatuur in Reykjavík ligt tussen de -5 en de +5 graden Celsius en in het binnenland tussen de -20 en de +5 graden Celsius.

Het is een groot misverstand dat het in IJsland ’s winters altijd donker is. In oktober is het ca. 8 uur per dag licht, hartje winter, in de maanden december en januari, is dit gemiddeld 5 uur per dag. In de loop van februari neemt het daglicht weer in rap tempo toe.

Klik hier om het actuele weer in IJsland te bekijken.

Zomer in IJsland

IJsland - Latrabjarg

De meeste bezoekers vieren hun vakantie IJsland in de periode mei t/m september. Juni t/m augustus zijn de drukste maanden; ook de IJslanders zelf reizen dan rond in eigen land. Tijdens het hoogseizoen is er de grootste keuze uit excursies, inclusief bezoeken aan musea, boottochten, walvistours, rafting- kayaking- en gletsjertours etc.

Eiland rond tijdens de zomer in IJsland

IJsland - HooglandenWanneer je een autoreis gaat maken, is het goed te weten dat je vanaf half mei t/m half september het hele land rond kunt rijden, extreme weersomstandigheden voorbehouden. De hooglandenroutes (enkel geschikt voor 4-WD terreinwagens) zijn alleen geopend tijdens de maanden juli en augustus. De wegenautoriteiten (vegagerdin.is) bepalen wanneer een weg voor verkeer wordt opengesteld. De meeste groepsreizen worden aangeboden in de periode van half juni tot half augustus.

Het weer in de zomer

Vakantie IJsland - kinderfotoEr is geen vaste omschrijving van het weertype in IJsland te geven, soms komen alle seizoenen in één dag voorbij. De gemiddelde temperatuur in de zomer ligt tussen de 10⁰C en 15⁰C. De laatste 10 jaar is het klimaat aanzienlijk milder geworden, waarbij temperaturen van 20⁰C zeker niet ongebruikelijk zijn. Over het algemeen valt de meeste neerslag in het zuiden. Dit komt door de aanvoer van de vele depressies vanuit het zuiden en zuidwesten.

Midzomernachtzon

IJsland - Olafsfjördur - midzomernachtzonIn juni en juli gaat de zon nauwelijks onder, rond middernacht kleurt de lucht zich met een warme oranje gloed, wat prachtige foto’s kan opleveren. Vanaf half mei tot de eerste week van augustus kun je tot laat in de avond rondreizen, waarbij het nauwelijks donker wordt. Vooral in het noorden van IJsland, van Isafjördur tot Langanes, zijn de nachten het lichtst. Daarna keert de nacht weer in langzaam tempo terug.

Winter in IJsland

IJsland - Skógafoss winter Ook de winterperiode is zeer geschikt voor een korte vakantie IJsland. Denk bijvoorbeeld aan een self-drive langs de zuid- en/of westkust van IJsland. Een bezoek aan Noord-IJsland behoort tevens tot de mogelijkheden, waarbij je vanaf Reykjavík naar Akureyri rijdt of vliegt en dan daar de auto ophaalt. In deze periode is het vanwege de weersomstandigheden niet mogelijk om rond IJsland te rijden. Omdat het weer in de winter nogal onvoorspelbaar is adviseren wij je gebruik te maken van een 4-WD voertuig of een terreinwagen.

Reis IJsland - winter jeep challenge3

Liever niet zelf rijden? Kies dan voor één van onze groepsreizen of een stedentrip Reykjavik, waar je naast sightseeingtours tevens actieve excursies, zoals sneeuwscootertours, superjeep safari’s en gletsjerwandelingen kunt bijboeken. Ook de meeste groepsreizen en excursies worden tijdens deze periode uitgevoerd met 4-WD voertuigen. Houd er rekening mee dat het excursieaanbod tijdens de winterperiode beperkter is dan tijdens de zomermaanden.

Het weer en daglicht in de winter

IJsland - HveravellirIJsland is lang niet zo koud als de naam doet vermoeden. De gemiddelde temperatuur in de wintermaanden ligt rond het vriespunt, in de binnenlanden ca. -5⁰C. Het is de wind, die het vaak veel kouder doet aanvoelen. In het voor- en najaar ligt de temperatuur overdag tussen de 5⁰C en 10⁰C. Er staat vaak een stevige wind en het weer kan snel omslaan. Sneeuwzeker is IJsland niet, meestal valt de eerste ‘blijvende’ sneeuw vanaf kerst. De meest serieuze sneeuw valt in het noorden, waar de skipistes tot eind april geopend zijn.

Daglicht: het is een groot misverstand dat het in IJsland ’s winters altijd donker is. In oktober is het ca. 8 uur per dag licht, hartje winter, in de maanden december en januari, is dit gemiddeld 5 uur per dag. In de loop van februari neemt het daglicht weer in rap tempo toe.

Het noorderlicht IJsland

IJsland - NoorderlichtHet noorderlicht is een lichtverschijnsel in de aardatmosfeer dat bij helder weer, vooral ‘s winters zichtbaar is. Wanneer het noorderlicht zich voordoet, zie je vaak een lichte gloed of is het licht zichtbaar als bewegende bogen, stralenbundels of een sierlijk dansend gordijn van licht. Noorderlicht hangt samen met uitbarstingen op de zon, waarbij grote hoeveelheden geladen deeltjes het heelal in worden geslingerd.

Natuur

IJsland is nog één van de laatste ‘echte’ natuurbestemmingen. Door het klimaat en de samenstelling van de bodem is de natuur echter heel kwetsbaar. Wij vinden het belangrijk iedere reiziger te wijzen op zijn/haar verantwoordelijkheid ten opzichte van de natuur. Je kunt meehelpen door geen afval achter te laten en door niet van de bestaande wegen en/of paden af te wijken.

Flora

IJsland - HooglandenTijdens de kolonisatie was ongeveer 20% van IJsland bebost. Het klimaat was in die tijd warmer en de gletsjers waren kleiner, hoewel de IJslandse gletsjers al een decennium lang versneld smelten. Het duurde ook niet lang voordat de Viking-kolonisten die naar IJsland kwamen, goed gebruik maakten van de middelen die ze in hun nieuwe thuisland ontdekten. Ze hadden veel hout nodig om hun huizen en boten te bouwen, en ook voor brandstof en het smelten van metaal lieten ze in de loop van de tijd IJsland de meeste van zijn bomen ontnemen.

De namen met het woord Skógur (dit betekent bos) komen vaker voor op IJsland, wat aangeeft dat er bossen waren. Denk aan bijvoorbeeld Skógafoss (waterval in bos) en Vatnaskógur (meer in het bos). Toch heeft IJsland tegenwoordig bijna geen echte bossen meer, slechts 1% van het land is met bomen bedekt. Doordat het eiland bestaat uit zand- en grindwoestijnen, lavavelden, kale rotsen of gletsjers is niet meer dan een kwart van IJsland blijvend begroeid. Mossen komen wel vaak voor, de lavavelden zijn er meestal mee bedekt en ook op vochtige plaatsen tref je veel mos aan.

Nationale parken

IJsland kent verschillende nationale parken, waaronder Thingvellir ten noordoosten van Reykjavík, Snæfellsjökull in het westen en Vatnajökull Nationaal Park in het oosten, dat onder meer de gletsjer Vatnajökull omvat. Daarnaast zijn er verschillende natuurreservaten, zoals Hornstrandir in het noordwestelijk deel van de Westfjorden en in de hooglanden, ten noorden van de Vatnajökull gletsjer, Herdubreidarlindir, Askja en Kverkfjöll. Het Askja-gebied kent een bizar landschap, waarin de Amerikaanse astronauten voor hun vertrek naar de maan geoefend hebben. In het binnenland van Zuid-IJsland ligt Thórsmörk ingeklemd tussen drie gletsjers. Thórsmörk is alleen te bereiken per 4-WD voertuig omdat gletsjerrivieren doorkruist moeten worden. Ditzelfde geldt voor Landmannalaugar met prachtige gekleurde ryoliet bergen en warme beek en Kerlingarfjöll, in een door ijs omgeven geothermisch gebied. Laki ligt wat oostelijker en na een tocht via een smal jeepspoor heb je schitterend zicht op de kraterrij van de spleetvulkaan Lakagígar, ontstaan in 1783.

Fauna

IJsland - Poolvos - Drangnes IMG_7077Op vogels na was IJsland een lastig te bereiken eiland voor veel dierensoorten. Het enige landzoogdier wat IJsland heeft weten te bereiken is de poolvos. Tip: wil je poolvossen in het wild spotten, dan is je beste kans in het Hornstrandir Nature reserve in de Westfjorden.
Andere dieren zoals de nerts, rat, muis en het rendier zijn allemaal met opzet, of per ongeluk ingevoerd. De nerts werd bijvoorbeeld geïmporteerd vanwege zijn vacht. Omdat er veel ontsnapt zijn komen ze op grote schaal in het wild voor waar ze jagen op vis en vogel. De ratten en muizen zijn met de schepen meegekomen, ze leven vooral in bewoonde gebieden. Het rendier werd aan het eind van de 18de eeuw vanuit Noorwegen ingevoerd. Ze werden vooral gebruikt voor vleesconsumptie. Eind 19de eeuw werd een jachtverbod ingesteld. De laatste jaren is het aantal stabiel rond 3.000. Ze komen alleen in de hooglanden van de Oostfjorden voor. In de nabijheid van Egilsstadir kun je nog grote kuddes aantreffen. Reptielen, amfibieën en mieren komen op IJsland niet voor, ze hebben IJsland niet bereikt.

Vliegen en muggen vormen de grootste en belangrijkste groep insecten op IJsland. Ze komen name voor in gebieden met boompjes, struiken, moerassen en meren. Ze zijn meestal alleen actief bij zacht en redelijk windstil weer. Wanneer het waait, houden ze zich schuil in de begroeiing.

Weetje: wist je dat Mývatn ‘muggenmeer’ betekent? Wespen, bijen en vlinders vind je ook op IJsland.

IJslandse paarden
Horses-Marianne-de-Rijke-Lohmann-3
Het IJslandse paard, ook wel ‘de IJslander’ genoemd, wordt al meer dan 1000 jaar raszuiver gefokt. Het karakter van de IJslander is uniek! Ze zijn vriendelijk, krachtig, onverstoorbaar en gemakkelijk te hanteren, fijne rijpaarden dus. Over het algemeen is dit ras erg sociaal omdat ze vaak in kuddes worden gehouden. Niet alleen naar elkaar zijn ze sociaal, maar ook naar mensen.

In tegenstelling tot de meeste paarden, die van nature de drie basisgangen kennen; stap, draf en galop, kan een IJslander zich in vier en soms vijf verschillende gangen voortbewegen. Deze extra gangen heten tölt (vergelijkbaar met snelwandelen) en telgang (wedstrijdgang). Het zijn natuurlijke gangen die veulens van enkele uren oud al tonen. Voor elke ruiter een bijzondere ervaring!

De paarden waren vroeger onmisbaar en hebben hun rol door de eeuwen heen trouw vervuld. Ze werden gebruikt voor het vervoer van goederen en mensen, soms over grote afstanden en ruw terrein, terwijl wegen toendertijd ontbraken. Nog steeds is de IJslander een belangrijk onderdeel van de IJslandse cultuur, ze brengen mensen samen.

Dit ras komt voor over de hele wereld, er zijn meer dan 250.000 IJslandse paarden geregistreerd, waarvan ongeveer 40% in IJsland. Ze hebben geweldige aanpassingsvaardigheden en doen het goed in de ijskoude klimaten van Groenland en Alaska, maar ook beneden in Australië en Nieuw-Zeeland. Ze zijn zelfs te vinden op Hawaï. IJslanders zijn er in alle kleuren, in alle mogelijke variaties en combinaties.

Walvissen

Orka's en Noorderlicht03Deze zoogdieren geven de voorkeur aan de koudere wateren van het noordelijk en zuidelijk halfrond. Rondom IJsland komen 23 verschillende soorten walvisachtigen in de wateren voor. De meest voorkomende soorten zijn de dwergvinvis, de bultrug, blauwe vinvis, de gewone vinvis, de potvis, de bruinvis, de orka en de witsnuitdolfijn. Ze voeden zich voornamelijk met kleine vissen en ongewervelde zeedieren. Echter de orka bijvoorbeeld voedt zich met grotere dieren en vogels, zoals pinguïns en zeehonden. Van alle zoogdieren zijn walvisachtigen het meest verregaand aan het leven in het water aangepast. Ze communiceren met elkaar door middel van gezang. Het spotten van walvissen is echt een bijzondere ervaring!

Hoewel walvissen het hele jaar door in de zeeën rond IJsland zwemmen, heb je de grootste spotkans tussen mei en september.

De walvissen verschijnen ca. begin juni en gaan ca. eind augustus weer weg. Ze vertrekken dan om te paren en jongen te krijgen. Het spotten van orka’s kan het beste bij Grundarfjördur op het schiereiland Snaefellsnes. Er worden vanuit deze plaats excursies aangeboden speciaal om orka’s te spotten. Orka’s komen voornamelijk van januari tot maart naar deze kant van IJsland om zich te voeden met haring. In IJsland komt zeer veel vis voor in de schone en heldere wateren. Denk hierbij o.a. aan zalm, forel, paling, kabeljauw en platvis. Aan de zuid- en westkust van IJsland kun je zeehonden tegenkomen, meestal op rotskusten en bij zeekliffen of zandbanken.

Vogels

IJsland - papegaaiduiker

IJsland heeft tot op heden ongeveer 330 vogelsoorten geregistreerd. Hiervan hebben ca. 85 genesteld of een poging tot nestelen gedaan, en ca. 12 zijn gewone doorgangsmigranten of winterbezoekers. De rest zijn toevallige bezoekers. Tijdens de zomermaanden kun je op IJsland veel vogels vinden, komend uit de poolstreken en Amerika. Meest voorkomend zijn de zee-, water- en waadvogels, die vooral langs de kust voorkomen. Langs de kust vind je met name zeekoeten, drieteenmeeuwen, noordse stormvogels, jan-van-genten kolonies en uiteraard het symbool van de Westman Eilanden (Vestmannaeyjar); de papegaaiduiker. Wil je meer weten over de papegaaiduiker, ook wel ‘clowns van de zee’ genoemd, lees onze blog Puffin Special.

In het binnenland heb je meer kans op het zien van de IJslandse brilduiker, harlekijneend, eidereend, wilde zwaan en allerlei steltlopers. Het aantal vogelsoorten op IJsland is klein, maar je vindt van bepaalde soorten vogels soms zeer grote aantallen. IJsland biedt een bloeiend vogelleven! Een goede vogelgids en verrekijker is onmisbaar.

Er is op IJsland voldoende vis en daarbij bieden de kliffen, meren, moerassen en rivieren ideale broedplaatsen. De zeevogels die in kolonies broeden zijn talrijk, denk aan de jan-van-genten kolonies. Op IJsland zijn er verschillende plekken waar bepaalde (of meerdere) vogelsoorten voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan de klif Latrabjarg (het meest westelijke puntje van IJsland) of het meer van Myvatn. In het westen van het land vind je de zeearend, ook wel de vliegende deur genoemd vanwege de grote spanwijdte. Buiten zijn enorme spanwijdte is hij herkenbaar aan zijn grote gele snavel, de diep gevingerde vleugels en zijn witte staart. Het voedsel van de zeearend bestaat uit vis, (water)vogels, kleine zoogdieren, aas en voedsel dat ze roven van andere roofvogels.

Door de koele zomers en het nagenoeg ontbreken van bossen op IJsland zijn de omstandigheden voor zangvogels erg ongunstig. Het aantal zangvogels is dan ook laag. Algemeen voorkomende zangvogels op IJsland zijn o.a. de koperwiek, de merel, de kramsvogel, de winterkoning, de sneeuwgors, de bramsijs en de spreeuw.
Andere insecteneters die weleens gezien worden zijn de giervalk en in de zomer de zwaluw. Ook de kraaiachtigen vind je op IJsland; de raaf, roek, bonte kraai en kauw.

Vulkanisme

IJsland - Strokkur

IJsland, ontstaan zo’n 20 miljoen jaren geleden door vulkanische activiteiten is een geologisch wonder! Met een gletsjer van maar liefst 8100km2 en een vulkanisch actieve zone, vanwege de ligging op de Mid-Atlantische Rug (scheur in de oceaanbodem) veroorzaakt door de separatie van de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen, wordt IJsland ook wel ‘het land van vuur en ijs’ genoemd.
IJsland herbergt 32 vulkanische systemen die ongeveer 130 vulkanische bergen omvatten, waarvan er 18 zijn uitgebroken sinds de nederzetting van IJsland rond 871 CE. De vulkanische systemen onder het eiland zijn te vinden in alle delen van het land behalve de Westfjorden.

Feit: de Westfjorden is het oudste deel van IJsland, 16 miljoen jaren geleden gevormd en sindsdien weggeduwd van de Mid-Atlantische Rug. Hierdoor zijn de Westfjorden het enige deel van het land dat zijn water met elektriciteit moet verwarmen in plaats van met geothermisch verwarmd water. De uitbarsting van Laki in 1784 was ongetwijfeld de grootste uitbarsting van IJsland ooit. Een oppervlakte van 565 km2 werd met lava bedekt. Gewassen in het hele land waren oneetbaar en rivieren werden vergiftigd. De helft van al het vee werd weggevaagd en een derde van de IJslanders kwam om het leven door de hongersnood. Een deel van de mensen verlieten zelfs het land en emigreerde naar Noord-Amerika.

Een veelbesproken uitbarsting die wij kennen was die van de Eyjafjallajökull in 2010. Het samenkomen van twee soorten magma uit zogenoemde ‘magmakamers’ zorgde voor een spontane eruptie. Met gevolg een enorme aswolk, welke voor enorme problemen zorgde in het vliegverkeer binnen Europa. De meest recente uitbarsting is die van de Bárdarbunga vulkaan onder de gletsjer Vatnajökull in 2014. Een zeer indrukwekkende uitbarsting, de grootste in Europa in ruim 200 jaar. Een behoorlijke hoeveelheid gloeiend hete lava spoot naar de oppervlakte en verspreidde zich over een gebied van 75 km2. Hierbij kwamen veel giftige gassen vrij. Men vreesde een catastrofe, gelukkig bleven de gevolgen beperkt tot het onherbergzame gebied waarin de vulkaan ligt.

De meest beruchte vulkanen van IJsland zijn de Hekla in het zuiden en de Krafla in het noorden. Daarnaast de vulkanen onder gletsjerkappen, waaronder de Vatnajökull en de Myrdalsjökull. Maar wees niet bezorgd; uitgebreide monitoring biedt tijdige waarschuwingen voor het opnieuw ontwaken van vulkanen.
Bij een bezoek aan IJsland is het absoluut een aanrader om je in te lezen over de verschillende soorten vulkanen vertegenwoordigd op IJsland en de talloze vulkanische verschijnselen, zoals heetwaterbronnen, de spuitende ‘Strokkur’ in het geisergebied, zwavelbronnen, borrelende modderpoelen, fumarolen (openingen waar hete stoom uit komt) en prachtig gekleurde ryoliet bergen. Hieronder een aantal interessante links:

Laat je verwonderen over hoe mooi dit land is met haar bijzondere natuurverschijnselen!

Gletsjers en ijsbergen

Wanneer sneeuwvlokken van een luchtige structuur langere tijd op de grond hebben gelegen, veranderen deze in zwaar en korrelig materiaal. De druk, uitgeoefend door later gevallen sneeuwlagen, duwt de korrels steeds dichter samen tot ze uiteindelijk worden samengeperst tot (gletsjer)ijs. Meestal is dit doorschijnend en het heeft een ijsblauwe kleur. Wanneer sneeuw en ijs op een helling liggen en het gewicht maar groot genoeg is (of de helling steil genoeg is), begint de massa heel langzaam naar beneden te schuiven en ontstaat er een gletsjer, ook wel een ijsrivier genoemd. Ruim 10% van IJsland is bedekt met gletsjers.

Een gletsjer kan zich vanaf de berghelling naar beneden bewegen een vallei in. IJskappen daarentegen beperken zich niet tot berggebieden. Deze verspreiden zich in alle richtingen en bedekken alles om hen heen met een dikke laag van ijs, inclusief valleien, vlaktes en zelfs hele bergen; onder de gletsjer Vatnajökull bevindt zich de hoogste berg van IJsland de 2119m hoge Hvannadalsnjúkur.

Op aarde bevinden zich twee grote ijskappen; Groenland en de Antarctica. Daarnaast bestaan er nog talloze kleinere ijskappen, zoals bijvoorbeeld de Vatnajökull. Vatnajökull met een ijskap van wel 1000m dikte is net zo groot is als de provincies Groningen, Friesland en Drenthe samen, de grootste ijskap van Europa!
Wanneer stukken gletsjers afbreken en in het water vallen, dan kunnen deze blijven drijven of zinken. Wanneer ze blijven drijven zijn het ijsplaten en wanneer ze zinken zijn het kalvende gletsjers. Als een kalvende gletsjer afbreekt, ontstaan er onder water kleinere gletsjers die men ijsbergen noemt. De meeste ijsbergen liggen voor meer dan 90% onder water en drijven vrij in zee rond en worden door zeestromingen meegevoerd.

Ten oosten van de 2119m hoge Hvannadalsnjúkur vind je ook het beroemde ijsbergenmeer Jökulsárlón waarin grote stukken ijs, die afgebroken zijn van één van de gletsjertongen van de Vatnajökull, naar zee drijven. Een indrukwekkend geheel, zeker in de wintermaanden!

Wist je dat…op de Vatnajökull ’s winters tot wel 10 meter sneeuw kan vallen?!

Noorderlicht

Het noorderlicht (of poollicht) is een lichtverschijnsel in de aardatmosfeer dat bij helder weer, vooral ’s winters zichtbaar te zien is op vooral hoge geografische breedtes. Andere benamingen zijn Aurora Borealis (noorderlicht) en Aurora Australis (zuiderlicht). De Aurora Borealis dankt zijn naam aan de Romeinse godin van de dageraad, Aurora, en de Griekse naam voor de noordenwind, Boreas. Zie het noorderlicht met eigen ogen, je zult dit nooit meer vergeten!

Ontstaan

Het poollicht hangt samen met uitbarstingen op de zon, waarbij grote hoeveelheden geladen deeltjes het heelal ingeslingerd worden. Het aardmagnetisch veld zorgt ervoor dat de deeltjesstroom in de omgeving van de aarde wordt afgebogen en in de buurt van de Noord- en Zuidpool met verhoogde snelheid de atmosfeer binnendringt. De van de zon afkomstige deeltjes bevatten veel energie, die in de bovenste kilometers van de atmosfeer door botsingen wordt overgedragen op zuurstof- en stikstofatomen. Die energie komt uiteindelijk weer vrij en wordt op 80 tot 1000 km hoogte uitgestraald in de vorm van het kleurrijke poollicht.

Wanneer is de beste periode om het noorderlicht waar te nemen?

Het noorderlicht is te zien vanaf ca. half september t/m eind maart. Hoe donkerder het is, hoe beter, waardoor de maanden november t/m februari het meest geschikt zijn. Het is een natuurlijk verschijnsel en niemand kan de garantie geven dat je het ook echt zult zien. Vermijd gebieden waar veel verlichting is, zoals dorpen en stadskernen, hier kun je het moeilijker waarnemen. Houd er rekening mee dat het spektakel slechts een half uur kan duren, maar ook meerdere uren. Als het noorderlicht zich laat zien, is het aan te raden direct te gaan kijken.

Fotografie tips:

 1. Een goed statief is een vereiste i.v.m. de langere sluitertijden (10-30 seconden). Uit de hand fotograferen is hierdoor niet mogelijk.
 2. Neem de snelste groothoeklens mee, f2.8 volstaat, f2.4 is beter maar f1.4 is de beste keuze.
 3. Gebruik een goede digitale- of filmcamera met minimum 400 ASA film.
 4. Draag warme kleding en laarzen, het kan zijn dat je een aantal uren stil moet staan in koude weersomstandigheden. Liever een extra laag kleding dan één te weinig.

De volgende websites geven informatie over het ontstaan en het zien van het noorderlicht en de activiteit op de zon:

Paspoort

IJsland maakt deel uit van de Schengenlanden, maar is geen lid van de EU. Voor reizen naar IJsland is een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart vereist, welke ten minste nog 3 maanden geldig is bij vertrek uit IJsland. Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben, zij mogen niet zijn bijgeschreven in het paspoort van de ouder(s) of gezaghebber. Reis je alleen met minderjarige kinderen? Per minderjarig kind dat met 1 ouder of met (een) andere volwassene(n) naar het buitenland reist, adviseren wij een toestemmingsformulier in te vullen. Dit formulier is niet verplicht, maar zorgt wel voor een snellere grenscontrole. Het formulier kun je downloaden via de website van de Rijksoverheid > reischecklist IJsland. Deze informatie is geldig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Wij adviseren een kopie van het geldig paspoort of identiteitskaart op een veilige locatie op te slaan, zodat je deze te allen tijde kunt raadplegen tijdens de reis. Een handige app hiervoor is KopieID, te downloaden via de Apple Store of Google Play Store. Met deze app bescherm je tevens jouw identiteitsgegevens door overbodige gegevens door te strepen en de kopie van een watermerk te voorzien.

Visum

Voor een verblijf op IJsland van maximaal 3 maanden is geen visum nodig en is een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart, welke ten minste nog 3 maanden geldig is bij vertrek uit IJsland, voldoende. Verblijf je langer dan 3 maanden op IJsland, raadpleeg dan de website van de Ambassade van IJsland in Brussel voor meer informatie.

Vaccinaties

Voor reizen naar IJsland zijn geen vaccinaties verplicht of aanbevolen.

Wanneer je een reis naar IJsland combineert met een andere bestemming buiten ons reisaanbod, heb je mogelijk wel vaccinaties nodig voor de andere bestemming. Het is altijd verstandig bij de GGD ruim vóór vertrek advies in te winnen over de eventuele benodigde inentingen.

Geldzaken

De munteenheid is de IJslandse kroon (ISK/króna). Voor een exacte koers verwijzen wij naar de website www.sedlabanki.is. Het is altijd voordeliger ter plekke geld op te nemen of euro’s bij de bank om te wisselen. De banken zijn over het algemeen open op werkdagen van 09.15 tot 16.00 uur. In de grotere plaatsen vind je geldautomaten waar je kunt pinnen. Verder kun je bijna overal met een creditcard betalen. Voor autohuur, zomerhuisjes en het garanderen van extra’s in de accommodaties, is een creditcard verplicht, neem je creditcard dus mee op reis. Het geven van fooien is niet gebruikelijk, behalve voor de chauffeur en gids bij meerdaagse reizen.

Zorg dat je meerdere betaalmiddelen meeneemt naar IJsland; contant geld, een pinpas en een creditcard. Zorg tevens dat je genoeg financiële middelen hebt om onverwachtse situaties tijdens je reis op te vangen (denk aan vertraging).

Taal

IJsland heeft een eigen taal, het IJslands. Vrijwel overal in het land wordt daarnaast prima Engels gesproken.

Tijdsverschil

IJsland heeft het hele jaar de Greenwich tijd (GMT). Het tijdsverschil met Nederland is daardoor tijdens onze zomertijd 2 uur en tijdens onze wintertijd 1 uur (het is daar vroeger).

Feestdagen

Naast Pasen, Hemelvaartsdag, Pinksteren en Kerstmis gelden de onderstaande feestdagen. Op officiële feestdagen kunnen winkels en kantoren gesloten zijn.

 • Nieuwjaarsdag 01 januari
 • Witte Donderdag “Maundy Thursday” (donderdag voor de Pasen)
 • Goede Vrijdag
 • Eerste zomerdag (eerste donderdag na 18 april)
 • Dag van de Arbeid 01 Mei
 • Onafhankelijkheidsdag 17 juni
 • Dag van de handel “Bank Holiday” (1e maandag van augustus)
 • N.B. op 24  en 31 december sluiten de winkels om ca. 12.00 uur.

Evenementenkalender

Op deze evenementenkalender van IJsland zie je precies welke evenementen plaatsvinden in welke maanden van het jaar 2020/2021, handig bij het plannen van je vakantie naar IJsland: events in iceland.

Telefoneren

Het internationale toegangsnummer voor IJsland is 00354. De meeste Europese mobiele telefoons werken op het IJslandse netwerk. Het bereik in gebieden langs de ringweg is goed. In de hooglanden kan het bereik er minimaal tot niet zijn.

Er is een 3G netwerk en in mindere mate een 4G netwerk. In veel hotels, restaurants etc. is er gratis Wi-Fi en op je hotelkamer meestal ook. IJsland is geen EU-land, maar er zijn providers die IJsland meenemen in de EU-bundel. Informeer bij je provider.

Verkeer en wegen

In IJsland reis je per auto, bus of vliegtuig. De ringweg is grotendeels geasfalteerd en van mei t/m september met een gewone auto over het algemeen goed berijdbaar.  In de wintermaanden verhuren wij alleen 4WD-huurauto’s. De hooglandenroutes zijn slechts een klein deel van het jaar (juli en augustus) toegankelijk voor uitsluitend terreinwagens. De wegenautoriteiten van IJsland bepalen wanneer een weg al dan niet opengesteld wordt. Voor meer informatie zie www.road.is.

Via de onderstaande link van de IJslandse wegendienst kun je de actuele begaanbaarheid van de wegen bekijken.

Bekijk de begaanbaarheid (Engelstalig)

Begaanbaarheid wegen IJsland

Self service

Reis IJsland - winter jeep challenge2Er zijn over het algemeen voldoende benzinestations in IJsland. Uitzondering zijn de hooglanden en de meer afgelegen gebieden in de Westfjorden en het uiterste noordoosten van IJsland. Wanneer je wilt tanken in IJsland is het goed te weten dat de meeste benzinestations ‘self-service’ zijn, waarbij je direct aan de pomp per creditcard betaalt, waarbij je de pincode van je creditcard nodig hebt! De benzinestations in IJsland zijn vaak uitgebreid met een winkel en een klein restaurant/cafetaria waar je een snelle, maar vaak goede, maaltijd kunt nuttigen.

Prijzen

De prijzen van benzine liggen over het algemeen iets hoger dan die van diesel, maar zijn aanzienlijk lager dan in Nederland. Er is weinig concurrentie tussen de verschillende benzinestations. De bekendste namen zijn zijn N1, Orkan, Olís (BP) en Shell. Op deze website vind je een overzicht van up-to-date prijzen.

De avondmaaltijd is de hoofdmaaltijd voor de IJslanders en een belangrijk moment van de dag. Er wordt regelmatig traditioneel gekookt, te beginnen met soep, gevolgd door een hoofdgerecht vaak bestaande uit vis of lam geserveerd met aardappelen.

da21a4c5-ijsland-360-hotel-restaurant

De basis van de IJslandse keuken is versheid en het gebruik van lokale ingrediënten. Dat betekent veel vis, vlees en zuivel. Gelukkig is er tegenwoordig ook een goed assortiment groente en fruit, door import en het gebruik van kassen. Houd je van vis, dan ga je zeker genieten van de vele visgerechten in IJsland. Het meest voorkomende is zalm, kabeljauw, zeeduivel, zeewolf en tong. Er wordt zowel vis uit de oceaan als (zoetwater-)vis uit de rivieren en meren gegeten. Om het geschikt te maken voor consumptie wordt de vis gebakken, gedroogd, gegrild, gemarineerd, gerookt, gekweekt of gezouten.

Voor de vleesliefhebbers staan er veel lamsgerechten op het menu, zoals Kjötsúpa (lamssoep met groenten), lamssteak, de IJslandse hotdog (Pylsa) of een lamsburger. Dit wordt meestal gereserveerd met aardappelen en wat groente. Een rund- of gevogelte maaltijd kun je in de meeste restaurants ook verkrijgen.
Ondanks de vleesrijke keuken van IJsland, kun je ook prima vegetarisch eten. In de grotere steden zoals Reykjavik en Akureyri hebben meeste restaurants ook één of meerdere vegetarische gerechten op het menu staan. In deze steden zijn zelfs restaurants speciaal voor de vegetariër of veganist. Lekker, lokaal en traditioneel eten op reis, zonder dierlijke producten vereist soms de nodige creativiteit. Zorg dat je van te voren een idee hebt van de lokale gerechten en koop voor de zekerheid een voorraadje snacks tijdens de reis vanuit de supermarkt/bakkerij.

Skyr is een belangrijk zuivelproduct voor IJsland, heerlijk als ontbijt (samen met een stukje IJslandse roggenbrood “Rúgbrauð”) of tussendoortje. Het is een soort vetarme dikke kwarkachtige substantie die men met room losroert, erg voedzaam. Het is in verschillende smaken verkrijgbaar, zoals bijvoorbeeld zwarte bessen. Een ander gerecht is súrmjólk, een magere yoghurt met bruine suiker.

bakkerij-zoet-shutterstock

Zin in iets zoets? Naast wat er verkrijgbaar is in de supermarkten, kun je bij een bakker terecht voor allerlei soorten taartjes, zoete broodjes, cup cakes etc. Of ga voor de favoriet van de IJslanders; het soft ijsje, in bijna ieder dorp vind je een ijssalon. Naast water, drinken de IJslanders veel koffie. Men drinkt dit meestal zwart, maar de bekende varianten zoals cappuccino, espresso etc. zijn er ook. De koffiecultuur verschilt niet veel ten opzichte van hetgeen wij gewend zijn, maar de kwaliteit van de koffie in IJsland ligt hoger.

Bier en wijn is verkrijgbaar in de meeste restaurants, maar het kost je al snel 10 euro per glas. Houd de “happy hours” goed in te gaten (vaak 50% korting) of koop alcoholhoudende drank bij aankomst op Reykjavik Airport. Wist je dat IJslanders meer Coca Cola per persoon drinken dan in andere landen?!

Kleding

Er is een gezegde: “Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding”. Naast laagjes kleding zijn goed schoeisel, een wind- en waterdichte jas, muts en zwemkleding van belang. Bij de reis-bescheiden ontvang je een uitrustingslijst.

Tips van Team IJsland Tours

Wanneer je naar IJsland gaat is het zaak je koffer zo economisch mogelijk in te pakken en dat is niet altijd even makkelijk. Ons advies is: trek je bergschoenen aan, dat bespaart een boel ruimte. In principe altijd lagen kleding dragen die je weer makkelijk aan en uit kunt trekken, wanneer nodig. Reis je met Icelandair of Transavia, dan mag je 1 koffer met een maximaal gewicht van 23 kg meenemen. Het is handig het volgende mee te nemen:

Zomer

 • Winddichte jas of jack
 • Regenkleding incl. broek
 • Warme wollen trui of een fleece vest/trui
 • Handschoenen (wind- en waterdicht), sjaal en muts (bijv. in de hooglanden kan het koud worden)
 • Goede (ingelopen) wandelschoenen met profiel (liefst bergschoenen)
 • Goede ‘ademende’ sokken
 • Zwemkleding en badhanddoek voor het zwemmen
 • Voor binnenshuis lichte kleding, het is binnen vaak warm  (22-24ºC)
 • Een klein rugzakje voor overdag (wind- en waterdicht)
 • Zeep/doucheschuim
 • Badhanddoeken bij verblijf in hostels
 • Zonnebril/lippen crème
 • Fototoestel en oplader
 • Geheugenkaartje(s) voor de digitale camera
 • Eventueel een verrekijker

Winter, extra zaken zoals:

 • Goede wind- en waterdichte kleding
 • Hemden
 • Wind- en waterdichte broek (of maillot)
 • Sloffen/pantoffels voor binnen

Zwembaden

In bijna iedere plaats of dorp vind je een openlucht warmwater zwembad met zgn. “hot pots” (ronde circulaire baden), die in temperatuur variëren van 37⁰C tot 42⁰C.

Invoerbepalingen

Lees je vooraf goed in over wat je wel en niet mag invoeren via www.tollur.is/english.

Elektriciteit

Het voltage in IJsland is 230; de stekkers zijn hetzelfde als in Nederland, je hebt dus geen verloopstekker (wereldstekker) nodig.

Onderwerpen

Kaart van IJsland