Bezoekadres

Koninginnelaan 16A
3762 DE Soest

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: op afspraak (alleen dec t/m mrt)

Bezoek alleen mogelijk op afspraak

Vulkaanuitbarsting

Vulkaanuitbarsting

19 augustus 2014

04.03.2015

De IJslandse spleetvulkaan zwijgt… Sinds zaterdagochtend 28 februari is de eruptie van de Bardarbunga vulkaan in het Holuhraun gebied officieel ten einde. Dit heeft de landscommissaris van de IJslandse politie bekend gemaakt. De vulkaan laat het grootste lavaveld achter sinds 2 eeuwen: een plak gesteente zo groot als Den Haag die de naam Nornahraun (heksenveld) heeft gekregen. De uitbarsting begon in augustus vorig jaar en heeft maar liefst 6 maanden zijn gang kunnen gaan in de afgesloten binnenlanden van IJsland. ‘Voorbij’ is in het vulkanisch zeer actieve IJsland een relatief begrip. De spleetvulkaan kan toch weer actief worden, zoals is gebeurd bij het noordelijke vulkaansysteem Krafla. Maar je weet nooit wanneer dat gebeurt, morgen of over 100 jaar.

05-02-2015

Een nieuw filmpje is gemaakt van de Vulkanische eruptie in Holuhraun. Wederom prachtige beelden om te zien!

Officieel bericht: Good Morning America’s chief meteorologist Ginger Zee was thoroughly impressed by the volcanic eruption in Holuhraun in Iceland’s northeastern highlands, from where she anchored the show’s live broadcast yesterday.

09-01-2015

Op dit moment is de eruptie van de Bardarbunga vulkaan veel in het nieuws. Er is geen enkele reden tot ongerustheid hierover.
Omdat er nu documentaires op tv zijn over de Bardarbunga –  de eruptie vindt overigens plaats ca. 40 km ten noorden van de vulkaan in de hooglanden, wat niemandsland is – is er ook nu weer veel paniekschopperij van de pers en de geologen,  die het liefst alles zo eng en spannend mogelijk maken, onder het motto dat drama en sensatie beter verkoopt dan goed nieuws. Laat je daar niet door opjagen. Niemand weet het verder gaat met deze eruptie ook de wetenschappers niet, het kan stoppen en het kan doorgaan. Feit is in ieder geval dat er op dit moment geen enkele reden is om niet een reis naar IJsland te boeken vanwege een mogelijke grote uitbarsting.

Overigens wordt er niet over deze vulkaan of welke vulkaan dan ook gevlogen, met uitzondering van sightseeing vliegtuigjes. Onze collega heeft dit zelf in december gedaan en het was fantastisch om iets van zo dichtbij te kunnen zien. De internationale vliegroutes gaan langs de kust over zee en niet over land. In 2010 toen de laatste eruptie plaatsvond vloog de IJslandse luchtvaartmaatschappij na 2 dagen alweer en nam men gewoon een alternatieve route om de verboden zone heen, terwijl alle andere luchtvaartmaatschappijen hun passagiers aan de grond hielden. IJsland heeft veel vulkanen en men is daar zo gewend aan, dat er altijd weer een oplossing wordt gevonden, zonder mensen in gevaar te brengen. Daar vertrouwen wij ook nu weer op. Over vliegverboden etc. valt dus niets zinnigs op dit moment te zeggen.

Voor vragen zijn wij bereikbaar via e-mail of telefoon.

____________________________________________

21-11-2014

De vulkanische eruptie in Holuhraun is inmiddels 3 maanden oud en heeft tot nu toe 1 kubieke kilometer lava geproduceerd. Het lavaveld is nu 72 km2 groot.

Er zijn ook weer nieuwe vluchten gemaakt over het gebied. Bekijk hier het laatste filmpje.

13-11-2014

De vulkanische eruptie  in Holuhraun in de nooroostelijke hooglanden is nog steeds in volle gang. Er stroomt lava in zuidelijke richting vanuit de krater die zich in het lavameer heeft gevormd. De oppervlakte van het lavaveld bedraagt inmiddels 70 km2. Hieronder een foto die vanuit een helicopter van de IJslandse kustwacht is genomen.

22-10-2014

En het blijft maar doorgaan. Volgens de laatste berichten heeft het lavaveld nu een oppervlakte van 60.7 km2, wat overeenkomt met 2/3 van de omvang van Manhattan, New York.
Kijk hier voor de laatste video.

05-10-2014

Sinds onze laatste berichtgeving is er weinig verandering in het eruptiegedrag geweest. Het lava-veld is nu ongeveer 50 km² groot, deze eruptie behoort daarmee tot één van de grootsten in IJsland van de afgelopen 150 jaar. Inmiddels is de winter een aantal dagen terug van start gegaan in de hooglanden, wat mooie plaatjes oplevert.

Een schitterend filmpje:

We blijven de ontwikkelingen volgen.

Foto eruptie Hólahraun gebied sneeuw

=======================

14-09-2014

Sinds onze laatste berichtgeving is er geen verandering in het eruptiegedrag geweest.  De lava stroomt nog steeds gestaag door de rivier Jökulsá in.  Door de eruptie vinden er landschappelijk grote veranderingen plaats.  Sinds gisteren hebben zich in het Holuhraun gebied kraters gevormd,  die een hoogte hebben bereikt van ca. 70 mtr.  Er worden meer veranderingen verwacht,  zoals het zich vormen van een lagune en een waterval.  Het  vrijkomende gass (SO2 – zwaveldioxide) veroorzaakt veel ongemak, vooral in het oosten en uiterste noord-oosten van IJsland. Verder blijft het voorlopig  speculeren over nieuwe ontwikkelingen.

Foto eruptie Hólahraun gebied

=======================

07-09-014, 18.00 uur

Er heeft zich een nieuw lavaveld gevormd waar de lava snel stroomt, ca. 80-100 meter per uur. Deze lavastroom heeft inmiddels de rivier Jökulsá á Fjöllum bereikt. Tot op heden hebben de botsing van de kokendhete lava en het ijskoude water  geen grote problemen opgeleverd. Uiteraard vormt zich stoom, maar er hebben zich nog geen pesudokraters gevormd, iets van wetenschappers wel hadden verwacht. Pseudokraters vormen zich wanneer lava over water stroomt, er ontstaan dan stoomexplosies, waarbij vulkanische  gassen zich een weg banen door de lave-oppervlakte. en vormen een kraterrand, net als bij echte vulkaanuitbarstingen. Pseudokraters komen o.a. voor in het Mývatn gebied.
Wanneer je mooie videos wilt bekijken ga dan naar ruv.is/volcano. Op het filmpje hier wordt een uitleg gegeven over het hele vulkanische proces tot op heden. De wegafsluitingen van 03-09 blijven van toepassing.

=============================

03-09-2014, 16.00 uur

De eruptie duurt nog steeds voort en volgens de experts gaat dit ook nog wel een poosje duren. Het gebied zelf is helaas niet toegankelijk. De autoriteiten vinden het niet verantwoord toeristen hier toe te laten, omdat er geen uitweg is, wanneer de situatie een dramatische wending zou nemen. Alleen wetenschappers en groepen fotografen worden toegelaten en dan geheel voor eigen risico en onder begeleiding van IJslandse chauffeurs.  De enige mogelijkheid om de eruptie van dichtbij te zien is om deel te nemen aan een eruptievlucht vanuit het Myvatn gebied. Op deze link kunt u even meegenieten. De wegen naar de hooglanden blijven afgesloten. Wel is het weer mogelijk vanaf de ringweg zowel de westelijke als de oostelijke oever van de waterval Dettifoss te bereiken. Bijgaand het laatste kaartje.

Wegafsluiting d.d. 03-09-2014

Meer weten over het hoe en wat van deze vulkaanuitbarsting?
Jasper Wiesenekker stuurde ons een interessant artikel door, geschreven door zijn docent Dr. Bernd Andeweg, over de seismische activiteit bij de Holuhraun (bij de Bárdarbunga) die eind augustus 2014 is begonnen.  Voor het artikel klik hier.

====================

31-08-2014 – 14,.00 uur

Vanochtend rond 05.00 uur is een nieuwe spleeteruptie gestart in ongeveer het zelfde gebied als vrijdag jl. Door het slechte weer is de eruptie moeilijk op de webcams (Bardarbunga 1 enBardarbunga 2) te zien, voor mooi filmpjes uit het gebied klik hier en hier (bron: RUV / Bendikt Jóhannesson). De eruptie is krachtiger dan de eruptie van afgelopen vrijdag, die slechts 3-4 uur heeft geduurd. Vliegbeperkingen boven het gebied van de vulkaan zijn wederom van kracht, ook blijven de wegafsluitingen gehandhaafd.

29-08-2014 – 09.00 uur

Rond middernacht is een eruptie gestart ten noorden van de Bárdarbunga. Het betreft een spleeteruptie uit een van magmagangen 9 km ten noorden van de Dyngjujokull en 15 km ten zuiden van de Askja. De eruptie is relatief klein en de hinder voor het vliegverkeer beperkt zich tot een gebied in Noord-IJsland rond de vulkaan.  De lava-uitstroom (ca. 1 km) is te zien op de volgende webcams: Bardarbunga 1, Bardarbunga 2.  De huidige wegafsluitingen blijven voorlopig gehandhaafd.

====================

26-08-2014 – 09.00 uur

Enkele wegen ten noorden van de ringweg zijn weer toegankelijk. De oostzijde van de Dettifoss en de weg vanuit het noorden naar Asbyrgi zijn weer geopend. De wegen aan de westzijde van de Dettifoss blijven gesloten i.v.m. de vele zijpaden in dit gebied. Het is daardoor lastiger te controleren.

Agesloten wegen 26-8

=====================

24-08-2014 – 12.00 uur

Het lijkt erop dat de aangekondigde vulkaaneruptie een vals alarm was. Na diverse inspectievluchten heeft men geen vulkanische activiteit kunnen ontdekken. Wel heeft er afgelopen nacht een zware aardbeving plaats gevonden bij de vulkaan, wat de autoriteiten in het noorden heeft doen besluiten de gisteren afgekondigde veiligheidsmaatregelen tot nader order te handhaven.

=====================

23/08/2014 – 18.00 uur

Zojuist kregen wij het nieuws door dat er een eruptie onder de gletsjer Bardarbunga plaats vindt. Volgens de eerste berichten is het een kleine eruptie en zijn er geen aanwijzingen dat er een overstroming aan gaat komen. De veiligheidssituatie is onveranderd t.o.v. de afgelopen dagen.

Voor onze klanten, die momenteel in IJsland zijn, uw accommodatieverschaffer is op de hoogte van het laatste nieuws en kan u informeren of en wanneer er meer wegen worden afgesloten.
Wij kregen zojuist door dat de wegen vanaf de ringweg naar de waterval Dettifoss en verder naar het noorden uit voorzorg zijn afgesloten.

Icelandair verwacht geen problemen en zegt op hun website icelandair.is dat de vluchten normaal volgens schema zullen worden uitgevoerd.
U kunt meer nieuws vinden op de volgende websites: http://www.iceland.is en http://www.ruv.is.

Wegenkaart d.d. 23 aug - 18.00 uur

Wanneer er meer nieuws is melden wij ons weer.
===================================

23/8/2014 – 12.00 uur

Er is nog geen nieuws, sinds de wegen naar de hooglanden ten zuiden van de ringweg zijn afgesloten.

Hier een foto van de afsluiting van weg F88 gemaakt door Rob Lengkeek
Afsluiting weg F88

Afsluiting weg F88

________________________________________________________________________________________

20/08/2014

Op dit moment is uit voorzorg het gebied boven de Vatnajökull gletsjer tot aan de ringweg (1) afgesloten. Het bezoeken van de gebieden ten noorden van de ringweg, zoals Dettifoss, of het vervolgen van je reis via de ringweg levert op dit moment geen problemen op.

Houd de IJslandse websites, www.vegagerdin.is/english en www.safetravel.is goed in de gaten en volg de adviezen op van de IJslandse autoriteiten. Zij weten wanneer een gebied afgesloten is/wordt.

closed roads Iceland 20-8

________________________________________________________________________________________
19/08/2014
De vulkaan in kwestie is de Bárdarbunga, een vulkaan die aan de noord-oost kant onder de ijskap van de gletsjer Vatnajökull ligt.

Voor zover men het nu kan inschatten zou een uitbarsting betekenen dat een deel van de hooglanden, ten noorden van de Vatnajökull te kampen krijgt met wateroverlast. Het water zou zijn weg moeten vinden naar de kust, via de waterval Dettifoss.

Mocht de vulkaan uitbarsten, dan kunnen er extra wegen worden afgesloten in het noorden. Deze beslissingen worden genomen door de IJslandse autoriteiten en zij zullen iedereen hiervan op tijd op de hoogte stellen.

Uit voorzorg heeft men momenteel een deel van de hooglanden afgesloten, waarmee sommige hooglandenroutes naar Herdubreid en Askja niet langer toegankelijk zijn.

Op bijgaande kaart kan je zien welke wegen momenteel afgesloten zijn.
Closed roads Iceland

Wanneer je op de hoogte wilt blijven van de toestand van de wegen, dan verwijzen wij je naar de websites www.vegagerdin.is/english en www.safetravel.is.


Facebook Twitter Google+